Jak długo można przechowywać resztki wędliny w lodówce? Wszystko zależy od jej rodzaju

Nieświeża wędlina to jeden z produktów, które mogą nam zaszkodzić. Jak długo można przechwowywać ją w lodówce? Mamy dla was kilka wskazówek.

Więcej porad dotyczących przechowywania jedzenia znajdziesz na naszej stronie głównej

Marnowanie jedzenia to problem, z którym mierzy się dużo osób. Z jednej strony szkoda wyrzucać żywność, z drugiej zaś nie możemy ryzykować zatrucia. Wędlina należy do tych produktów, które mogą nam zaszkodzić, więc dobrze wiedzieć, jak długo może ona leżeć w lodówce. Okazuje się, że wiele zależy od jej rodzaju.

Jak długo przechowywać wędlinę?

Wszystko zależy od tego, w jaki sposób mięso było przygotowane.

  • gotowana, niepeklowana wędlina: 3-4 dni w lodówce, 3-4 miesiące w zamrażalniku,
  • gotowana wędlina peklowana: 3-5 dni w lodówce, 1-2 miesiące w zamrażalniku,
  • gotowana szynka w kawałku: 7 dni w lodówce, 1-2 miesiące w zamrażalniku,
  • gotowana szynka w plastrach: 3-5 dni w lodówce, 1-2 miesiące w zamrażalniku,
  • gotowana szynka wiejska: 7 dni w lodówce, 1 miesiąc w zamrażalniku,
  • prosciutto, szynka parmeńska, szynka serrano: 2-3 miesiące w lodówce, 1 miesiąc w zamrażalniku.

Wytyczne podało FSIS, agencja rządowa USA ds. bezpieczeństwa żywności.

Co powinno zwrócić naszą uwagę?

Wędlinę przede wszystkim należy powąchać. Jeśli jej zapach jest nieładny, przypomina siarkę lub zgniliznę, to niestety produkt jest do wyrzucenia. Zielonkawe lub brązowawe plamy również dyskwalifikują produkt, a tę, na której pojawi się pleśń, trzeba wyrzucić od razu. Nie należy jeść wędliny, która staje się śliska, nieprzyjemna w dotyku.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Jak wykorzystać resztki szynek i wędlin?

Masz dużo wędliny w lodówce, którą trzeba zużyć jak najszybciej? Podpowiadamy, co z niej zrobić, zamiast tradycyjnej kanapki. To na przykład:

  • jajecznicę na wędlinie (smakuje tak samo dobrze, jak z kiełbasą lub z boczkiem),
  • pizzę tradycyjną lub w stylu zero waste (np. na kromkach chleba namoczonych w jajku),
  • omlet z warzywami i szynką,
  • zapiekankę makaronową z szynką, pomidorami, brokułem i sosem śmietanowo-jajecznym,
  • zapiekankę z szynki, ryżu i cukinii, z dodatkiem sera żółtego,
  • zapiekane bagietki z szynką, pieczarkami i żółtym serem,
  • przekąski z ciasta francuskiego z szynką i warzywami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.