Więcej porad dotyczących przechowywania jedzenia znajdziesz na naszej stronie głównej
Marnowanie jedzenia to problem, z którym mierzy się dużo osób. Z jednej strony szkoda wyrzucać żywność, z drugiej zaś nie możemy ryzykować zatrucia. Wędlina należy do tych produktów, które mogą nam zaszkodzić, więc dobrze wiedzieć, jak długo może ona leżeć w lodówce. Okazuje się, że wiele zależy od jej rodzaju.
Wszystko zależy od tego, w jaki sposób mięso było przygotowane.
Wytyczne podało FSIS, agencja rządowa USA ds. bezpieczeństwa żywności.
Wędlinę przede wszystkim należy powąchać. Jeśli jej zapach jest nieładny, przypomina siarkę lub zgniliznę, to niestety produkt jest do wyrzucenia. Zielonkawe lub brązowawe plamy również dyskwalifikują produkt, a tę, na której pojawi się pleśń, trzeba wyrzucić od razu. Nie należy jeść wędliny, która staje się śliska, nieprzyjemna w dotyku.
Masz dużo wędliny w lodówce, którą trzeba zużyć jak najszybciej? Podpowiadamy, co z niej zrobić, zamiast tradycyjnej kanapki. To na przykład:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.