Przekąski na grilla. Pięć szybkich przepisów na mięsne i warzywne przegryzki

Planujecie już majówkowego grilla? W menu, poza kiełbaską i karkówką, powinny się znaleźć także pyszne przekąski. Mamy dla was pięć przepisów na łatwe i smakowite przegryzki z mięsem i bez niego.

Więcej przepisów na grilla znajdziesz na naszej stronie głównej

Potrawy z grilla to nie tylko tłuste mięsa i kiełbasy, ale także różnorodne, smakowite przekąski. Sezon grillowy zaczyna się lada moment, więc warto sprawdzić, co ciekawego podać na ciepło. Mamy dla was pięć pysznych propozycji - mięsnych, warzywnych, a także z serem.

Grillowane szparagi - przepis

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • oliwa,
  • sól i pieprz

opcjonalnie: szynka parmeńska lub cienkie plastry surowego boczku

Jak zrobić grillowane szparagi?

Szparagi myjemy - dokładnie płuczemy zwłaszcza ich główki. Osuszamy, odkrawamy zdrewniałe końcówki. Układamy na tacce lub bezpośrednio na grillu i pieczemy do zrumienienia. Podajemy polane oliwą i oprószone solą i pieprzem.

W wariancie z szynką parmeńską, każdy szparag powinien zostać owinięty cienkim plastrem mięsa. Pieczemy je aż do zrumienienia, a przed podaniem smarujemy cienką warstwą oliwy.

Suszone śliwki w boczku - przepis

Składniki:

  • 20 suszonych śliwek bez pestek,
  • 20 cienkich plastrów wędzonego boczku

Do przygotowania: 20 małych wykałaczek, tacka aluminiowa

Jak zrobić suszone śliwki w boczku?

Każdą śliwkę owijamy cienkim plastrem wędzonego boczku. Nabijamy na krótką wykałaczkę i układamy na aluminiowej tacce. Śliwki pieczemy na rozgrzanym grillu do momentu, aż boczek ładnie się zrumieni. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.

Szaszłyki mięsno-warzywne - przepis

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka,
  • 200 g cukinii,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 papryki,
  • zioła prowansalskie,
  • oliwa,
  • sól i pieprz

Do przygotowania: długie wykałaczki

Jak zrobić szaszłyki mięsno-warzywne?

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, można ją zamarynować w ulubionej przyprawie. Cukinię i papryki również kroimy na kawałki, większe pieczarki - na połówki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy lub dzielimy na mniejsze części.

Na wykałaczki nabijamy mięso i warzywa w różnych kompozycjach. Smarujemy odrobiną oliwy i oprószamy przyprawami. Podczas pieczenia zwracamy uwagę przede wszystkim na mięso - zdejmujemy szaszłyki z ognia, dopiero wtedy, kiedy kurczak będzie dobrze ścięty i wypieczony.

Grillowana kukurydza - przepis

Składniki:

  • 3-4 kolby kukurydzy,
  • masło,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki

do przygotowania: krótkie wykałaczki

Zobacz wideo Taco z rybą - najlepsza przekąska na grilla

Jak zrobić grillowaną kukurydzę?

Kolby kukurydzy moczymy w wodzie przez pół godziny. Po tym czasie kroimy na kawałki i każdy z nich nabijamy na wykałaczkę. Grillujemy do zrumienienia. Podajemy na gorąco, posmarowane masłem, oprószone solą, pieprzem i natką pietruszki.

Grillowany camembert - przepis

Składniki:

  • 3-4 krążki sera camembert,
  • opcjonalnie: ulubione zioła, posiekane orzechy włoskie

Do przygotowania: folia aluminiowa

Do podania: świeże pieczywo

Jak zrobić grillowany camembert?

Każdy krążek sera camembert owijamy w folię aluminiową. Wcześniej można go oprószyć ziołami lub posiekanymi orzechami. Folię zawijamy szczelnie, ale niezbyt ciasno wokół sera. Grillujemy przez kilka minut na gorącym grillu, aby ser dobrze się rozpuścił.

Podajemy ze świeżo pokrojonym pieczywem. Doskonałym dodatkiem do camembertu jest konfitura żurawinowa.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: