Więcej przepisów na grilla znajdziesz na naszej stronie głównej
Potrawy z grilla to nie tylko tłuste mięsa i kiełbasy, ale także różnorodne, smakowite przekąski. Sezon grillowy zaczyna się lada moment, więc warto sprawdzić, co ciekawego podać na ciepło. Mamy dla was pięć pysznych propozycji - mięsnych, warzywnych, a także z serem.
Składniki:
opcjonalnie: szynka parmeńska lub cienkie plastry surowego boczku
Szparagi myjemy - dokładnie płuczemy zwłaszcza ich główki. Osuszamy, odkrawamy zdrewniałe końcówki. Układamy na tacce lub bezpośrednio na grillu i pieczemy do zrumienienia. Podajemy polane oliwą i oprószone solą i pieprzem.
W wariancie z szynką parmeńską, każdy szparag powinien zostać owinięty cienkim plastrem mięsa. Pieczemy je aż do zrumienienia, a przed podaniem smarujemy cienką warstwą oliwy.
Składniki:
Do przygotowania: 20 małych wykałaczek, tacka aluminiowa
Każdą śliwkę owijamy cienkim plastrem wędzonego boczku. Nabijamy na krótką wykałaczkę i układamy na aluminiowej tacce. Śliwki pieczemy na rozgrzanym grillu do momentu, aż boczek ładnie się zrumieni. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki:
Do przygotowania: długie wykałaczki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, można ją zamarynować w ulubionej przyprawie. Cukinię i papryki również kroimy na kawałki, większe pieczarki - na połówki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy lub dzielimy na mniejsze części.
Na wykałaczki nabijamy mięso i warzywa w różnych kompozycjach. Smarujemy odrobiną oliwy i oprószamy przyprawami. Podczas pieczenia zwracamy uwagę przede wszystkim na mięso - zdejmujemy szaszłyki z ognia, dopiero wtedy, kiedy kurczak będzie dobrze ścięty i wypieczony.
Składniki:
do przygotowania: krótkie wykałaczki
Kolby kukurydzy moczymy w wodzie przez pół godziny. Po tym czasie kroimy na kawałki i każdy z nich nabijamy na wykałaczkę. Grillujemy do zrumienienia. Podajemy na gorąco, posmarowane masłem, oprószone solą, pieprzem i natką pietruszki.
Składniki:
Do przygotowania: folia aluminiowa
Do podania: świeże pieczywo
Każdy krążek sera camembert owijamy w folię aluminiową. Wcześniej można go oprószyć ziołami lub posiekanymi orzechami. Folię zawijamy szczelnie, ale niezbyt ciasno wokół sera. Grillujemy przez kilka minut na gorącym grillu, aby ser dobrze się rozpuścił.
Podajemy ze świeżo pokrojonym pieczywem. Doskonałym dodatkiem do camembertu jest konfitura żurawinowa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.