To będą naleśniki twojego życia. Do ciasta dodaj słodki proszek, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Nie da się tak po prostu nie lubić naleśników. Możesz nie lubić ich na przykład z powidłami albo serem, ale na pewno pokochasz naleśniki z tego przepisu. Są delikatne, elastyczne i lekko słodkie, a to dzięki składnikowi, który często dodajesz do ciast.

Naleśniki możemy podawać na setki różnych sposobów, ale dzisiaj podpowiemy, jak zrobić najlepsze naleśniki na słodko. Nie będziemy mówić o nadzieniu - sami zdecydujcie, czy wolicie z dżemem, serem, czy z innym smarowidłem. Skupimy się na cieście na naleśniki. Będzie delikatne, cieniutkie i naprawdę wyborne, a to zasługa proszku budyniowego. Wystarczy już jedno opakowanie, a smak naleśników zmieni się o 180 stopni. 

Zobacz wideo Zobacz, jak naleśniki robi Anna Lewandowska

Przepis na naleśniki budyniowe. Lepszych próżno szukać

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Naleśniki budyniowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozpuść masło i odstaw, by chwilę przestygło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek budyniowy i szczyptę soli. Możesz dodać także trochę cukru pudru, jeśli używasz budyniu bez cukru. Wymieszaj całość.
  3. Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
  4. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem lub masłem. Następnie porządnie rozgrzej i chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złociste i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jeśli chcesz, żeby twoje naleśniki były bardziej kremowe, możesz dodać dwa opakowania budyniu. Wówczas jednak użyj niepełnej szklanki mąki pszennej. Zamiast budyniu waniliowego możesz użyć także czekoladowego - to będzie prawdziwa gratka nie tylko dla najmłodszych. 

Więcej o: