Naleśniki możemy podawać na setki różnych sposobów, ale dzisiaj podpowiemy, jak zrobić najlepsze naleśniki na słodko. Nie będziemy mówić o nadzieniu - sami zdecydujcie, czy wolicie z dżemem, serem, czy z innym smarowidłem. Skupimy się na cieście na naleśniki. Będzie delikatne, cieniutkie i naprawdę wyborne, a to zasługa proszku budyniowego. Wystarczy już jedno opakowanie, a smak naleśników zmieni się o 180 stopni.
Zobacz wideo Zobacz, jak naleśniki robi Anna Lewandowska
Przepis na naleśniki budyniowe. Lepszych próżno szukać
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g),
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Naleśniki budyniowe - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Rozpuść masło i odstaw, by chwilę przestygło.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek budyniowy i szczyptę soli. Możesz dodać także trochę cukru pudru, jeśli używasz budyniu bez cukru. Wymieszaj całość.
- Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło.
- Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem lub masłem. Następnie porządnie rozgrzej i chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Powinny być złociste i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz, żeby twoje naleśniki były bardziej kremowe, możesz dodać dwa opakowania budyniu. Wówczas jednak użyj niepełnej szklanki mąki pszennej. Zamiast budyniu waniliowego możesz użyć także czekoladowego - to będzie prawdziwa gratka nie tylko dla najmłodszych.