Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród słodyczy i wypieków z czasów PRL-u można wyróżnić krem sułtański, wuzetkę, ciasteczka ziemniaczki, kogel-mogel czy domowe krówki. Prawdziwą klasyką jest jednak blok czekoladowy, który zarówno wówczas, jak i dziś jest prawdziwym przysmakiem.
Kulinarnym hitem lat PRL-u był pyszny deser o wdzięcznej nazwie blok czekoladowy. Deser wówczas był prawdziwym hitem, królował na stołach podczas świąt, rodzinnych spotkań, ale i na co dzień podawany był do kawy czy herbaty. Przygotowanie to przysłowiową bułką z masłem a efekt to prostota, której nie da się nie lubić. Na liście składników znajdziemy kakao, mleko w proszku, masło, herbatniki, cukier i ewentualnie inne bakalie czy dodatki. Wystarczy wszystko ze sobą połączyć w odpowiednich proporcjach i kolejności, przelać do podłużnej formy i odłożyć na kilku godzinne leżakowanie. Po tym czasie blok czekoladowy możemy pokroić i plastry, a następnie na mniejsze kawałki i gotowe! Satysfakcja i wyjątkowy smak są gwarantowane - a to wszystko małym nakładem pracy.
Składniki:
Sposób przygotowania: