Blok czekoladowy - przepis rodem z PRL-u, czyli banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś z niczego"

Słodycze rodem z czasów PRL-u to dla wielu wspomnienie dzieciństwa, sentyment czy smak, który króluje na piedestale. Blok czekoladowy to idealny przykład na "coś z niczego", ponieważ skład jest banalnie prosty, a efekt to prawdziwe dzieło sztuki. Na liście składników kakao, mleko w proszku czy chrupiące herbatniki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród słodyczy i wypieków z czasów PRL-u można wyróżnić krem sułtański, wuzetkę, ciasteczka ziemniaczki, kogel-mogel czy domowe krówki. Prawdziwą klasyką jest jednak blok czekoladowy, który zarówno wówczas, jak i dziś jest prawdziwym przysmakiem. 

Blok czekoladowy - sentymentalny przepis rodem z PRL-u

Kulinarnym hitem lat PRL-u był pyszny deser o wdzięcznej nazwie blok czekoladowy. Deser wówczas był prawdziwym hitem, królował na stołach podczas świąt, rodzinnych spotkań, ale i na co dzień podawany był do kawy czy herbaty. Przygotowanie to przysłowiową bułką z masłem a efekt to prostota, której nie da się nie lubić. Na liście składników znajdziemy kakao, mleko w proszku, masło, herbatniki, cukier i ewentualnie inne bakalie czy dodatki. Wystarczy wszystko ze sobą połączyć w odpowiednich proporcjach i kolejności, przelać do podłużnej formy i odłożyć na kilku godzinne leżakowanie. Po tym czasie blok czekoladowy możemy pokroić i plastry, a następnie na mniejsze kawałki i gotowe! Satysfakcja i wyjątkowy smak są gwarantowane - a to wszystko małym nakładem pracy. 

Zobacz wideo Blok czekoladowy XXI wieku

Przepis na blok czekoladowy rodem z czasów PRL-u

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
  • 3 łyżki kakao,
  • szklanka cukru pudru,
  • 50 ml wody,
  • 200 g pokruszonych herbatników,
  • dodatkowo: orzechy lub ulubione bakalie, ekstrakt waniliowy. 

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka przekładamy masło, kakao, cukier i wodę. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji, pamiętając o częstym mieszaniu, by uniknąć przypaleń. 
  2. Tak przygotowaną masę studzimy przez kilka minut. Wówczas kruszymy herbatniki i ewentualnie drobno kroimy bakali i orzechy. 
  3. Masę czekoladową miksujemy na małych obrotach i stopniowo dodajemy mleko w proszku. Gdy całość będzie ładnie połączona, dodajemy herbatniki, bakalie i ekstrakt waniliowy. Całość ponownie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Blok czekoladowy odkładamy do całkowitego zastygnięcia, po tym czasie kroimy deser w plastry i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.