Lista składników do wykonania kokosanek nie jest długa. Do ich przygotowania potrzebujemy wyłącznie kilka składników i odrobinę wolnego czasu. Jak zrobić kokosanki, by smakowały jak w PRL-u? Przepis jest banalnie prosty.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser. Wykonaj je samodzielnie
Kokosanki domowej roboty mają wyjątkowo miękki środek i są kruche na zewnątrz. Dzięki temu idealnie sprawdzą się m.in. jako słodki dodatek do kawy. Przepis na kokosanki nie jest trudny, więc warto włączyć do przygotowań dzieci, dla których poznawanie smaków z dawnych czasów będzie prawdziwą frajdą.
Składniki:
- 2 białka jajek rozmiaru L,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 50 g masła,
- 120 g cukru.
Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na kokosanki. Sposób przygotowania krok po kroku
Jeśli skorzystasz z tego przepisu, gwarantujemy, że kokosanki wyjdą obłędnie pyszne. W środku będą puszyste jak chmurka, a na zewnątrz delikatnie chrupkie. Jak zatem zabrać się do przygotowania tych ciasteczek?
- Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
- Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem, delikatnie mieszając składniki.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki formuj kokosanki - możesz robić to delikatnie dłońmi albo zostawić ich nieregularny kształt wykonany za pomocą łyżki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180. Kokosanki piecz przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.