• Link został skopiowany

Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser dla wszystkich łasuchów. Smak rodem z PRL-u

Kokosanki - przepis na ciasteczka, którym nie da się oprzeć, ponieważ są puszyste jak chmurka. Dla starszych będą miłym wspomnieniem z okresu PRL-u, a dla młodszych przysmakiem, którym będą się ochoczo zajadać. Jak przygotować kokosanki, by smakowały tak, jak przed laty? Podpowiadamy.
Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser dla wszystkich łasuchów (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. istock/Luiza S

Lista składników do wykonania kokosanek nie jest długa. Do ich przygotowania potrzebujemy wyłącznie kilka składników i odrobinę wolnego czasu. Jak zrobić kokosanki, by smakowały jak w PRL-u? Przepis jest banalnie prosty.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser. Wykonaj je samodzielnie

Kokosanki domowej roboty mają wyjątkowo miękki środek i są kruche na zewnątrz. Dzięki temu idealnie sprawdzą się m.in. jako słodki dodatek do kawy. Przepis na kokosanki nie jest trudny, więc warto włączyć do przygotowań dzieci, dla których poznawanie smaków z dawnych czasów będzie prawdziwą frajdą.

Składniki:

  • 2 białka jajek rozmiaru L,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 120 g cukru.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kokosanki. Sposób przygotowania krok po kroku

Jeśli skorzystasz z tego przepisu, gwarantujemy, że kokosanki wyjdą obłędnie pyszne. W środku będą puszyste jak chmurka, a na zewnątrz delikatnie chrupkie. Jak zatem zabrać się do przygotowania tych ciasteczek?

  1. Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem, delikatnie mieszając składniki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki formuj kokosanki - możesz robić to delikatnie dłońmi albo zostawić ich nieregularny kształt wykonany za pomocą łyżki.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180. Kokosanki piecz przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
Więcej o: