Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser dla wszystkich łasuchów. Smak rodem z PRL-u

Kokosanki - przepis na ciasteczka, którym nie da się oprzeć, ponieważ są puszyste jak chmurka. Dla starszych będą miłym wspomnieniem z okresu PRL-u, a dla młodszych przysmakiem, którym będą się ochoczo zajadać. Jak przygotować kokosanki, by smakowały tak, jak przed laty? Podpowiadamy.

Lista składników do wykonania kokosanek nie jest długa. Do ich przygotowania potrzebujemy wyłącznie kilka składników i odrobinę wolnego czasu. Jak zrobić kokosanki, by smakowały jak w PRL-u? Przepis jest banalnie prosty.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Kokosanki - przepis na bajecznie pyszny deser. Wykonaj je samodzielnie

Kokosanki domowej roboty mają wyjątkowo miękki środek i są kruche na zewnątrz. Dzięki temu idealnie sprawdzą się m.in. jako słodki dodatek do kawy. Przepis na kokosanki nie jest trudny, więc warto włączyć do przygotowań dzieci, dla których poznawanie smaków z dawnych czasów będzie prawdziwą frajdą.

Składniki:

  • 2 białka jajek rozmiaru L,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 120 g cukru.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kokosanki. Sposób przygotowania krok po kroku

Jeśli skorzystasz z tego przepisu, gwarantujemy, że kokosanki wyjdą obłędnie pyszne. W środku będą puszyste jak chmurka, a na zewnątrz delikatnie chrupkie. Jak zatem zabrać się do przygotowania tych ciasteczek?

  1. Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem, delikatnie mieszając składniki.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki formuj kokosanki - możesz robić to delikatnie dłońmi albo zostawić ich nieregularny kształt wykonany za pomocą łyżki.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180. Kokosanki piecz przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.