• Link został skopiowany

Blok czekoladowy? Oj nie. U mnie w PRL-u jadło się słynne ciastka orzeszki. Zdobyłam przepis od babci

Kokosanki, blok czekoladowy i metrowiec to niejedyne łakocie PRL-u. Ogromną popularnością cieszyły się również kruche ciasteczka z gęstym nadzieniem. Chcesz przypomnieć sobie ten smak? Mam sprawdzony przepis na orzeszki.
Sprawdzony przepis na orzeszki fot. redakcja
Sprawdzony przepis na orzeszki fot. redakcja

Orzeszki to ciasteczka z nadzieniem o smaku kremu orzechowego. Były bardzo popularne za czasów naszych dziadków. Każdy miał w domu specjalną foremkę do wyrabiania słodkości. To dzięki niej efektownie się prezentowały i zachęcały do spróbowania, bo wyglądem przypominały prawdziwe orzechy włoskie. Moja babcia bardzo często robiła je zimą, zwłaszcza na Boże Narodzenie.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy słodycze jak z PRL-u. Galaretki w cukrze

Babciny przepis na orzeszki. Wyglądają świetnie, smakują jeszcze lepiej

Do dzisiaj w starym, pożółkłym zeszycie babcia ma przepis na ten smakołyk. Poprosiłam ją, żeby mi go podała, bo miałam chęć przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Robiłam nadzienie samodzielnie, ale jeśli nie masz na to czasu lub chęci, zawsze możesz nadziać ciastka gotowym kremem orzechowym albo czekoladowym, budyniem czy kajmakiem. Oto lista potrzebnych składników:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Nadzienie:

  • 125 g masła,
  • 125 ml wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich.
Sprawdzony przepis na orzeszki
Sprawdzony przepis na orzeszki fot. redakcja

Jak długo mogą leżeć ciastka orzeszki? To aż kilka dni przyjemności

Ciastka można przygotować na patelni ze wgłębieniami. Jeśli masz w szafce specjalną foremkę z PRL-u, warto wcześniej schłodzić ciasto, żeby było twarde i nadawało się do wylepiania. Napełnione nadzieniem "skorupki" mogą leżeć w domu przez tydzień. Według mnie są one jednak tak pyszne, że nigdy tyle nie przetrwają i tego samego dnia znikną ze stołu. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Rozpuść masło i pozostaw do ostudzenia.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj oraz zagnieć. Podzieli masę na małe kuleczki, ok. 1 cm średnicy.
  3. Wylej trochę oleju na patelnię. Rozgrzej i smaż kulki. Wystarczy minuta na jedną sztukę.
  4. Gdy ciasteczka się zarumienią, zdejmij je z patelni.
  5. Czas na masę. Roztop masło, a następnie dodaj do niego cukier, wodę i kakao.
  6. Gdy lekko przestygnie, dołóż mleko w proszku oraz pokruszone orzechy.
  7. Wymieszaj i wypełnij nadzieniem połówki "orzeszków". Złóż w całość. Gotowe!
Więcej o: