Bywają takie dni, kiedy nie mamy czasu albo ochoty na gotowanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw i jeśli dziś masz taki właśnie dzień, przybywamy z odsieczą. Przepis na szybki makaron w kremowym sosie z kurczakiem jest banalny i tak pyszny, że trudno jest powstrzymać się od wylizania talerza. Nie zapomnij o zielonym warzywie - w marketach jest przez cały rok.
Piotr Krzeslak /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli często żyjesz w niedoczasie, ale stawiasz na jedzenie w domu, zawsze pod ręką warto mieć opakowanie ulubionego makaronu, trochę śmietanki, jakieś mięsko i warzywa. W zasadzie pyszny makaron można wyczarować ze wszystkiego, ale jeśli nie lubisz błądzić jak we mgle, postaw na sprawdzony przepis. Makaron z kurczakiem i cukinią będzie gotowy w zaledwie 20 minut i sprawnie napełni brzuchy. Żeby dodać potrawie charakteru i kremowości, nie zapomnij o serze w typie greckiej fety. Po rozpuszczeniu zagęści sos i sprawi, że rodzina będzie cię prosić o ten obiad co drugi dzień.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz szybki przepis na makaron z kurczakiem po toskańsku
Szybki makaron z kurczakiem i cukinią. Sos zawróci ci w głowie
Makaron z kurczakiem i cukinią - sposób wykonania:
Najpierw oczyść i pokrój mięso w kostkę i obsyp przyprawami. Możesz zrobić to kilka godzin wcześniej np. przed pójściem do pracy. Następnie podsmaż na patelni. Kiedy się podsmaży, zdejmij z patelni i odłóż do miski.
Cukinię umyj i pokrój w plastry lub większą kostkę, cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek zmiel w prasce lub także drobno posiekaj.
Przygotuj duży rondel lub garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron w lekko osolonej wodzie.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj cukinię i duś, aż będzie miękka. W razie potrzeby możesz dodać ok. 200 ml warzywnego bulionu. Na tym etapie dołóż podsmażone mięso oraz czosnek.
Duś na średniej mocy palnika, aż cukinia będzie miękka. Dodaj śmietanę oraz ser feta i dopraw do smaku przyprawami. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie wymieszaj i duś, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj odcedzony makaron i opcjonalnie 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron. Ponownie wymieszaj i duś przez 2-3 minuty.