Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę. Dodaj drobny cukier i miksuj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie, około czterocentymetrowe kółeczka. Wierzch ciasteczek posyp makiem. Piecz około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ostudzone ciastka przełóż marmoladą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotuj pojemny rondelek i zagrzej w nim wodę. Do wody dodaj masło i całość podgrzewaj, aż masło się roztopi. Następnie do masła dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Całość wymieszaj. Do mieszaniny w rondelku dodaj kakao. Całość wymieszaj energicznie, aby utworzyła się jednolita masa. Odstaw z płomienia garnek z płomienia i przez chwilę jeszcze mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
Herbatniki przesyp do miski i rozgnieć na małe kawałki. Zrób to tak, aby nie utworzyć z nich okruchów, a większe chrupiące kawałki. Do masy dodaj herbatniki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera lub po prostu dłoni.
Przygotuj formę do pieczenia. Ścianki natrzyj odrobiną masła i wyściel ją papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę. Wygładź ją szpatułką i rozprowadź równomiernie po całej foremce. Tak przygotowany blok czekoladowy włóż do lodówki na co najmniej 7-8 godzin. Po tym czasie sprawdź jego konsystencję i twardość. Jeśli stężał, możesz go kroić i podawać.
Składniki:
Na krem:
Na polewę:
Do nasączenia:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Białka i żółtka oddziel od siebie i umieść w osobnych miskach. Do żółtek dodaj połowę cukru (75 g) i zmiksuj oba składniki na jasną i puszystą masę (może to zająć około 5 minut). Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj do nich pozostały cukier (75 g) i ubijaj jeszcze przez minutę. Do ubitych białek dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Kakao wymieszaj z mąką, przesiej do masy jajecznej i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wlej rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszaj. Przelej masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy.
W międzyczasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w misce i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wstaw do lodówki. Przygotuj również polewę czekoladową. Śmietankę mocno podgrzej w rondelku lub mikrofalówce. Do gorącej śmietany dodaj oba rodzaje czekolady i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Schłodzone ciasto przekrój poziomo na pół, tak aby powstały dwa blaty. Herbatę wymieszaj z syropem wiśniowym i powstałą mieszanką nasącz pierwszy blat ciasta. Wyłóż na niego ubitą śmietanę (kilka łyżek masy zostaw do dekoracji). Nasącz drugi blat ciasta i ułóż go na bitej śmietanie. Polej go po wierzchu polewą czekoladową. Wstaw całość do lodówki na co najmniej trzy godziny. Schłodzone ciasto podawaj z bitą śmietaną i wiśniami w syropie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do pucharka nałóż kilka kulek lodów waniliowych. Na górze ułóż kawałek brzoskwini - w całości lub pokrojonej. Na końcu polej wszystko sosem truskawkowym.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy, migdały i suszone morele posiekaj. Do masy makowej wmieszaj żółtka, kaszę mannę, olej rzepakowy oraz proszek do pieczenia. Następnie porcjami dodawaj ubite białka, a na koniec starte jabłka i pokrojone bakalie.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia bądź nasmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około godzinę. Po upieczeniu ciasto możesz polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się też lukier - sprawdź, jak go zrobić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z masłem na puszystą masę, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Partiami delikatnie wmieszaj pianę do masy z żółtek. Ciasto wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanym olejem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto przykryj czystą bawełnianą ściereczką. Zawiń je w rulon ze ściereczką w środku, delikatnie oddzielając od pergaminu. Pozostaw ciasto w do ostudzenia.
Galaretki rozpuść 500 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia, a następnie w chłodne miejsce. Gdy zacznie lekko tężeć wyłóż na rozłożony biszkopt i całośc zwiń w roladę. Ciasto zawiń w ściereczkę. Możesz przełożyć je do keksówki, by jeszcze upewnić się, że zachowa kształt. Wstaw je do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Gotową roladę rozwiń ze ściereczki i udekoruj.