Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni

Babcine desery jak mało co potrafią przywołać ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. A gdyby je odtworzyć? Z kuchnią waszych babć nie zamierzamy konkurować, ale podrzucamy trochę inspiracji.
ciastka baletki ciastka baletki gazeta.tv

Ciastka baletki

Składniki:

  • 100 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 60 g drobnego cukru
  • 3 łyżki maku
  • pół szklanki marmolady

Dodatkowo:

  • rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę. Dodaj drobny cukier i miksuj, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie, około czterocentymetrowe kółeczka. Wierzch ciasteczek posyp makiem. Piecz około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ostudzone ciastka przełóż marmoladą.

Blok czekoladowy Blok czekoladowy zdjęcie ilustracyjne; fot. Felix Furo / shutterstock.com

Blok czekoladowy

Składniki:

  • ok. 300 g mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • szklanka wody (ok. 250 ml)
  • ok. 50 g prawdziwego kakao
  • 300 g klasycznych herbatników (ok. 2 paczki)

Sposób przygotowania:

Przygotuj pojemny rondelek i zagrzej w nim wodę. Do wody dodaj masło i całość podgrzewaj, aż masło się roztopi. Następnie do masła dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Całość wymieszaj. Do mieszaniny w rondelku dodaj kakao. Całość wymieszaj energicznie, aby utworzyła się jednolita masa. Odstaw z płomienia garnek z płomienia i przez chwilę jeszcze mieszaj, aby masa się nie przypaliła.

Herbatniki przesyp do miski i rozgnieć na małe kawałki. Zrób to tak, aby nie utworzyć z nich okruchów, a większe chrupiące kawałki. Do masy dodaj herbatniki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć do tego miksera lub po prostu dłoni.

Przygotuj formę do pieczenia. Ścianki natrzyj odrobiną masła i wyściel ją papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę. Wygładź ją szpatułką i rozprowadź równomiernie po całej foremce. Tak przygotowany blok czekoladowy włóż do lodówki na co najmniej 7-8 godzin. Po tym czasie sprawdź jego konsystencję i twardość. Jeśli stężał, możesz go kroić i podawać.

Wuzetka Wuzetka zdjęcie ilustracyjne; fot. ffolas / shutterstock.com

Wuzetka

Składniki:

  • 6 jajek
  • 150 g drobnego cukru (75+75)
  • 115 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 40 g rozpuszczonego masła

Na krem:

  • 700 ml śmietanki 36 proc.
  • 50 g cukru pudru

Na polewę:

  • 100 ml śmietanki 36 proc.
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Do nasączenia:

  • 100 ml czarnej, mocnej herbaty
  • 100 ml syropu wiśniowego (z wiśni w syropie)

Dodatkowo:

  • wiśnie w syropie do ozdoby

Sposób przygotowania:

Białka i żółtka oddziel od siebie i umieść w osobnych miskach. Do żółtek dodaj połowę cukru (75 g) i zmiksuj oba składniki na jasną i puszystą masę (może to zająć około 5 minut). Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj do nich pozostały cukier (75 g) i ubijaj jeszcze przez minutę. Do ubitych białek dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Kakao wymieszaj z mąką, przesiej do masy jajecznej i wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wlej rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszaj. Przelej masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy.

W międzyczasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę umieść w misce i ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wstaw do lodówki. Przygotuj również polewę czekoladową. Śmietankę mocno podgrzej w rondelku lub mikrofalówce. Do gorącej śmietany dodaj oba rodzaje czekolady i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.

Schłodzone ciasto przekrój poziomo na pół, tak aby powstały dwa blaty. Herbatę wymieszaj z syropem wiśniowym i powstałą mieszanką nasącz pierwszy blat ciasta. Wyłóż na niego ubitą śmietanę (kilka łyżek masy zostaw do dekoracji). Nasącz drugi blat ciasta i ułóż go na bitej śmietanie. Polej go po wierzchu polewą czekoladową. Wstaw całość do lodówki na co najmniej trzy godziny. Schłodzone ciasto podawaj z bitą śmietaną i wiśniami w syropie.

Melba Melba zdjęcie ilustracyjne; fot. Alexander Prokopenko / shutterstock.com

Melba

Składniki:

  • lody waniliowe
  • brzoskwinie z puszki
  • sos truskawkowy

Sposób przygotowania:

Do pucharka nałóż kilka kulek lodów waniliowych. Na górze ułóż kawałek brzoskwini - w całości lub pokrojonej. Na końcu polej wszystko sosem truskawkowym.

Ciasto japońskie z makiem znane jako makowiec japoński lub japońska szarlotka z makiem to wypiek, który w polskich książkach kulinarnych pojawił się już w okresie PRL-u. Ciasto japońskie z makiem znane jako makowiec japoński lub japońska szarlotka z makiem to wypiek, który w polskich książkach kulinarnych pojawił się już w okresie PRL-u. Fot. Nada Sertic/shutterstock.com

Makowiec japoński

Składniki:

  • puszka gotowej masy makowej (ok. 800 g),
  • 7 jajek,
  • 7 soczystych jabłek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g migdałów,
  • 50 g suszonych moreli,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g suchej kaszy manny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy, migdały i suszone morele posiekaj. Do masy makowej wmieszaj żółtka, kaszę mannę, olej rzepakowy oraz proszek do pieczenia. Następnie porcjami dodawaj ubite białka, a na koniec starte jabłka i pokrojone bakalie.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia bądź nasmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około godzinę. Po upieczeniu ciasto możesz polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Dobrze sprawdzi się też lukier - sprawdź, jak go zrobić.

Rolada z galaretką Rolada z galaretką zdjęcie ilustracyjne; fot. janosmarton / shutterstock.com

Rolada z galaretką

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 opakowania dowolnej galaretki
  • rozpuszczona czekolada, lukier lub cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z masłem na puszystą masę, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Partiami delikatnie wmieszaj pianę do masy z żółtek. Ciasto wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanym olejem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto przykryj czystą bawełnianą ściereczką. Zawiń je w rulon ze ściereczką w środku, delikatnie oddzielając od pergaminu. Pozostaw ciasto w do ostudzenia.

Galaretki rozpuść 500 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia, a następnie w chłodne miejsce. Gdy zacznie lekko tężeć wyłóż na rozłożony biszkopt i całośc zwiń w roladę. Ciasto zawiń w ściereczkę. Możesz przełożyć je do keksówki, by jeszcze upewnić się, że zachowa kształt. Wstaw je do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Gotową roladę rozwiń ze ściereczki i udekoruj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA