• Link został skopiowany

Dżem z tych kwiatów bije na głowę truskawkowy. Robię go z 4 składników. Idealny do tostów

Z czego zrobić dżem? Jeśli znudziły ci się popularne przetwory z truskawek, wiśni i brzoskwiń, postaw na ten przepis. Wiosna to idealna pora, by przygotować pyszny dżem z magnolii. Brzmi nietypowo, ale naprawdę warto.
Dżem z tych kwiatów bije na głowę truskawkowy. Robię go z 4 składników. Idealny do tostów
Dżem z tych kwiatów bije na głowę truskawkowy. Robię go z 4 składników. Idealny do tostów, istock/@EM

Magnolia to popularne drzewo, które często jest sadzone jako ozdoba ogrodu. Cechuje się dużymi błyszczącymi liśćmi i efektownymi kwiatami w kolorze różowym. Mało kto jednak wie, że oprócz walorów estetycznych, ma również cenne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Na co są dobre kwiaty magnolii?

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Czy płatki magnolii są zdrowe? Warto włączyć je do jadłospisu

Od setek lat magnolia jest wykorzystywana w medycynie wschodniej. Kwiaty zawierają olejki eteryczne, dzięki czemu wykazują działanie relaksujące i niwelujące napięcie nerwowe. Jak podaje portal doz.pl, są źródłem polifenoli i flawonoidów, czyli bioaktywnych związków odpowiedzialnych za walkę z wolnymi rodnikami oraz honokioli i magnololi, fitozwiązków o działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym.

Jak zrobić dżem z magnolii? Tylko cztery składniki. Prostszego przepisu nie znajdziesz

Płatki możesz też dodawać do sałatek, wypieków i marynat. Do przygotowania magnoliowego dżemu potrzebujesz:

  • płatki z około 30 magnolii,
  • 300 g cukru,
  • sok z dwóch cytryn,
  • łyżkę pektyny.

PORADA! Pektynę możesz podmienić na żelatynę. Oba równie dobrze wiążą, ale różnią się pochodzeniem i strukturą. Żelatyna jest pochodzenia zwierzęcego i po rozpuszczeniu ma żelową konsystencję, pektyna zaś to błonnik rozpuszczalny pochodzenia roślinnego i jest bardziej płynna.

Dżem z magnolii
Dżem z magnolii istock/@Zulman

Pamiętaj, by przed przyrządzeniem dżemu dokładnie umyć płatki kwiatów. Najlepiej zbierać je z daleka od ruchliwych dróg i miasta.

  1. W misce wymieszaj płatki z sokiem z cytryny i zasyp całość cukrem. Dodaj pektynę i przemieszaj.
  2. Całość zblenduj na gładką masę i wrzuć do garnka.
  3. Gotuj przez 10 do 12 minut na wolnym ogniu. Mieszaj, aby masa nie przywarła i się nie przypaliła.
  4. Gorący dżem włóż do słoików i zawekuj. Możesz to zrobić np. w piekarniku. Wystarczy, że włożysz słoiki do zimnego pieca i nastawisz temperaturę na 120 stopni. Pasteryzacja powinna trwać 40 minut.

Najlepszy dżem to...? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: