Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, którego smak przenosi nas w czasie to lat PRL. Na każdej rodzinnej uroczystości musiał pojawić się blok czekoladowy pełny pysznych dodatków - chrupiących herbatników, ciasteczek i bakalii. Dziś z łatwością możemy odtworzyć ten przepis i specjalnie dla fanów klasycznych słodyczy mamy sprawdzony przepis na blok czekoladowy.
Blok czekoladowy - przepis babci
Składniki:
- 250 g masła
- 130 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
- kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast (polecam migdałowy)
- 100 g pokruszonych herbatników lub chrupiących ciasteczek
- ok. 70 g bakalii i 70 g ulubionych orzechów
Blok czekoladowy - sposób wykonania:
- Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania.
- Garnek przełóż na blat i zacznij miksować mikserem na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodając mleko w proszku. Na tym etapie dodaj ulubiony zapach do ciasta. Miksuj do momentu, aż uzyskasz już dość gęstą, jednolitą masę.
- Do masy na blok dodaj pokruszone ciasteczka oraz orzechy z bakaliami. Delikatnie wymieszaj całość.
- Przygotuj formę (najlepiej keksówkę) i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej masę na blok i wyrównaj wierzch. Blok czekoladowy schładzaj przez minimum 6 godzin w lodówce.
Tak przygotowany blok czekoladowy to wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli chcesz spróbować, czym zajadali się nasi rodzice i dziadkowie kilkadziesiąt lat temu, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.