Blok czekoladowy - przepis z zeszytu babci. Tym przysmakiem zajadali się wszyscy w PRL

Blok czekoladowy to przysmak, którym zajadali się wszyscy za czasów tzw. komuny. Nasze babcie chętnie robiły go samodzielnie lub stały w kolejkach do cukierni, by kupić ulubione łakocie na wagę. Dziś mamy dla ciebie przepis na blok czekoladowy, który znalazłam w starym przepiśniku na strychu. Zrobiłam go i był przepyszny.
Zobacz wideo

Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, którego smak przenosi nas w czasie to lat PRL. Na każdej rodzinnej uroczystości musiał pojawić się blok czekoladowy pełny pysznych dodatków - chrupiących herbatników, ciasteczek i bakalii. Dziś z łatwością możemy odtworzyć ten przepis i specjalnie dla fanów klasycznych słodyczy mamy sprawdzony przepis na blok czekoladowy.

Jajka sadzone (zdjęcie ilustracyjne)Smażysz jajka sadzone, ale żółtko nie jest płynne? Te sztuczki ci pomogą

Blok czekoladowy - przepis babci

Składniki:

  • 250 g masła
  • 130 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast (polecam migdałowy)
  • 100 g pokruszonych herbatników lub chrupiących ciasteczek
  • ok. 70 g bakalii i 70 g ulubionych orzechów

Blok czekoladowy - sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania.
  2. Garnek przełóż na blat i zacznij miksować mikserem na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodając mleko w proszku. Na tym etapie dodaj ulubiony zapach do ciasta. Miksuj do momentu, aż uzyskasz już dość gęstą, jednolitą masę.
  3. Do masy na blok dodaj pokruszone ciasteczka oraz orzechy z bakaliami. Delikatnie wymieszaj całość.
  4. Przygotuj formę (najlepiej keksówkę) i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej masę na blok i wyrównaj wierzch. Blok czekoladowy schładzaj przez minimum 6 godzin w lodówce.

Sałatka szwedzka. Zdjęcie ilustracyjneSałatka szwedzka - przepis. Będzie idealna, ale porządnie ją ugnieć

Tak przygotowany blok czekoladowy to wymarzony dodatek do popołudniowej kawy. Jeśli chcesz spróbować, czym zajadali się nasi rodzice i dziadkowie kilkadziesiąt lat temu, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: