To ostatni dzwonek, by go zrobić. Dzięki niemu wigilijny barszcz będzie obłędny

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się, co takiego podać rodzinie, jednak niektóre potrawy są niezmienne. Jedną z nich jest czerwony barszcz z uszkami. By był smaczniejszy, warto dodać ten napój. Jednak jego przygotowanie trzeba zacząć już dziś.

Barszcz czerwony to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Podaje się go z uszkami, a także domowymi pasztecikami i krokietami. Zazwyczaj każdy zachwyca się jego smakiem, bowiem większość czeka na jego zjedzenie przez cały rok. W wielu domach barszcz przygotowywany jest z rodzinnej receptury, która krąży od lat. Niejedna zapewne mówi, by do zupy dodać pewien napój. Jest nim zakwas buraczany, a przepis na niego zdradza sam Karol Okrasa.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Karol Okrasa to ceniony kucharz, który uwielbia dzielić się swoim spojrzeniem na polską kuchnię. W jego propozycjach nie mogło również zabraknąć na dodatek do kultowej zupy. Tak jak wspomnieliśmy jest to zakwas, jednak do niego Okrasa postanowił dodać kawałek pieczywa. Jest to piętka z chleba razowego, która ma nadać całości dodatkowego aromatu.

Przepis na zakwas na barszcz czerwony Karola Okrasy

Składniki

  • 1 kg buraków,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • piętki razowego chleba na zakwasie,
  • 2 jabłka,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • garść ziarna kolendry,
  • 3 l ciepłej, przegotowanej wody,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Buraki umyj, obierz i pokrój w plastry lub w półplastry. Dzięki temu aromat warzywa przejdzie do wody. 
  2. Czosnek i jabłko również obierz i pokrój w plasterki.
  3. Przygotuj większej wielkości słoik, zadbaj o to, aby był czysty, wyparzony i wysuszony.
  4. Na dno naczynia wrzuć pokrojone buraki, czosnek i jabłko. Następnie wrzuć wszystkie przyprawy. Ziarenka kolendry wcześniej delikatnie rozgnieć, aby wydobyć z niej więcej aromatu. Na koniec umieść w słoiku piętki razowego chleba robionego na zakwasie.
  5. Całość zalej ciepłą przegotowaną wodą tak, aby całkowicie przykryła buraki. Nie zakręcaj słoika zakrętką. Przykryj go ściereczką i obwiąż sznurkiem lub gumką recepturką.
  6. Chleb po upływie 3 dni wyjmij z naczynia, aby jego kawałki w nim nie pływały. Przygotowany zakwas trzymaj około tygodnia w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przelej go do butelek i przechowuj w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA