Tej zupy Okrasy nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dla niektórych jest lepsza od tradycyjnego barszczu

Rybne propozycje opanowały święta. Ten okres bez tego składnika nie ma prawa bytu. Karol Okrasa zaproponował wyjątkową zupę rybną, do której wykorzystał różne jej części. Dla niektórych to danie może zastąpić czerwony barszcz.

Karol Okrasa to niezastąpiony polski kucharz, który od lat dzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą z milionami. Na kanale YouTube pokazuje jak przygotować tradycyjne dania, ale w sposób prosty i oryginalny. Na tapet wziął świąteczną zupę rybną. Zrobiona jest z pozostałości ryby z innych dań, a aromatyczny wywar nadaje jej odpowiedniego smaku. Niektórzy twierdzą, że jest dużo lepsza od barszczu. Czy to prawda? Warto to sprawdzić.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na zupę rybną Karola Okrasy

Składniki na wywar rybny

  • 200 g resztek ryby (np. grzbiety, łby),
  • 3 l zimnej wody,
  • seler korzeniowy,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • 2 pory,
  • cebula,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • szczypta mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • duża garść suszonych grzybów,
  • 2 szczypty soli,
  • 2 szczypty pieprzu.
 

Składniki na marynowaną rybę

  • 2 filety z łososia lub pstrąga,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 2 szczypty mielonego imbiru,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • szczypta pieprzu czarnego.

Dodatkowe składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • łyżka octu spirytusowego,
  • świeża pietruszka do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Resztki ryb delikatnie oblej olejem i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Seler, marchewkę, pietruszkę, por i cebulę obierz jeśli to konieczne i pokrój. Również oblej olejem i ułóż obok ryb.
  3. Całość umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 20 minut do zarumienia warzyw i mięsa.
  4. Filety rybne pokrój w dość dużą kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj do nich posiekany koperek, mielony imbir, słodką i ostrą paprykę, a także suszone grzyby.
  5. Wszystko zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu około 1-2 godziny od momentu zagotowania.
  6. Ugotowany wywar przecedź przez sitko o drobnych oczkach do osobnego garnka. Grzyby wyłów i odłóż. Wywar dopraw solą i pieprzem, a także do smaku dodaj mielony imbir i ostrą paprykę.
  7. Dodaj pokrojone ziemniaki i grzyby wyłowione z wywaru. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Śmietankę połącz w naczyniu z octem i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie zahartuj dodając około 3 łyżki gorącej zupy. Mieszaj i przelej całość do garnka. Zagotuj.
  9. Do zaprawionej zupy dodaj wcześniej zamarynowaną rybę. Czekaj około minuty i przelej ją do głębokich talerzy. Udekoruj świeżą pietruszką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.