Rodzina Karola Okrasy zawsze je pyszny krupnik. Twoja też może, bo kucharz zdradza tajniki smaku

Krupnik od Karola Okrasy to inny wymiar smaku. Wielu osobom kojarzy się z kleistą, rozgotowaną breją, ale uwierzcie mi, że w obecnych czasach już tak nie wygląda. A tym bardziej, kiedy za jej przygotowanie zabiera się znany kucharz. Warto więc przygotować tę zupę z jego przepisu.

Przepis Karola Okrasy na krupnik jest banalnie prosty, a gwarantuje obłędny smak.  To pełnowartościowa, rozgrzewająca i sycąca zupa, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. W czym jednak tkwi jej sekret? Karol Okrasa odpowiada. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis Karola Okrasy na krupnik. Obłędna zupa, której kluczem do sukcesu jest mięso 

Domowe zupy potrafią być naprawdę pyszne. Taki jest też krupnik Karola Okrasy. Znany kucharz zdradza na szczęście, w czym tkwi sekret. Chodzi o zadbanie o wkładkę mięsną. Jego zdaniem najlepszym rozwiązaniem będą żeberka wieprzowe, które nadadzą wywarowi brązowego koloru.  

Składniki: 

  • 400 g żeberek wieprzowych, 
  • marchew, 
  • pietruszka, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 150 g kaszy jęczmiennej, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 5 szt. ziela angielskiego, 
  • cebula, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • zielenina. 

Krupnik Karola Okrasy. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy do garnka. Żeberka zalewamy czterema litrami wody, dodajemy też ziele angielskie i liście laurowe.  
  2. Gotujemy wywar. W tym czasie obieramy i kroimy na duże kawałki marchew i pietruszkę. Dodajemy do mięsa i gotujemy przez godzinę.  
  3. Z powierzchni zbieramy na bieżąco szumowiny. Następnie wyciągamy warzywa i kroimy je na mniejsze kawałki. Możemy też zrobić to wcześniej. 
  4. Opalamy cebulę, tak jak do rosołu i dodajemy do zupy, dzięki czemu poprawimy jej smak. 
  5. Miękkie żeberka wyciągamy z zupy, obieramy mięso od kości i wkładamy z powrotem do garnka.  
  6. Dodajemy kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Krupnik gotujemy kolejne 30 minut.  
  7. Po tym czasie dodajemy do zupy warzywa, przyprawy i świeżą zieleninę. Podajemy gorącą z kromką świeżego chleba.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.