Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, bo na salony wchodzi obsmażana ryba

Zupa tak prosta i sycąca, że warto robić ją co tydzień. Każdy kojarzy ją z jednym tradycyjnym przepisem, lecz Okrasa łamie te zasady. Zamiast klasycznego mięsa dodaje do grochówki podsmażoną rybę. Jak smakuje? Dużo lepiej niż się spodziewasz.

Grochówka to jedna z tych zup, którą każdy zna, ale niezbyt często robi. Pomimo że świetnie sprawdza się na chłodniejszy czas, dla niektórych wydaje się za bardzo skomplikowana. Karol Okrasa pokazuje, że nie ma się czego obawiać. Jego przepis na staropolski obiad nie dość, że jest prosty to i bardzo smaczny. Kucharz wykorzystuje jeden myk, aby odświeżyć smak tego przysmaku. Zamiast klasycznego mięsa, używa łososia. To właśnie z tej ryby wykonuje bulion, a jej mięso podsmaża i dodaje na koniec, aby jeszcze bardziej podkreślić aromat potrawy.

Zobacz wideo Przepis na zupę gulaszową

Przepis na rybną grochówkę Karola Okrasy

Składniki

  • pół kilo filetu z łososia,
  • 300 g grochu,
  • 250 g kiełbasy śląskiej,
  • 250 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 l bulionu,
  • średnia cebula,
  • cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • łyżka świeżego koperku,
  • łyżka natki pietruszki,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem, który należy wykonać jest namoczenie grochu. Umieść go w misce i zalej wodą, następnie zostaw go na całą noc.
  2. Łososia oczyść i umieść w garnku. Zalej wodą i gotuj przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij rybę i odstaw ją do przestygnięcia.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Do garnka wlej 3 łyżki oleju i posmaż na nim posiekane warzywa. Smaż do momentu zeszklenia. Następnie wsyp paprykę oraz majeranek i wymieszaj. Całość przez chwilę podsmażaj i wlej pomidory z puszki. Dopraw składniki startą skórką z cytryny oraz pieprzem. Gotuj do lekkiego wyparowania płynu.
  4. Po tym czasie wlej do garnka rybny bulion, wymieszaj i zagotuj. Wrzuć również groch i gotuj przez około 20 minut.
  5. W tym czasie łososia podziel na mniejsze kawałki i obsmaż z każdej strony. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i również ją podsmaż na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż wszystko do garnka z wywarem.
  6. Odlej chochlę zupy do miseczki i dodaj do niej śmietankę, dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mieszankę do bulionu. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut.
  7. Na koniec udekoruj danie posiekaną natką pietruszki i koperkiem. 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA