Okrasa pokazał aromatyczną zupę, o którą będą prosić nawet sąsiedzi. "Gorąca, gęsta, ostra, idealna"

Karol Okrasa znany jest z potraw, które odtwarzane są przez tysiące jego fanów. Jego przepisy wychodzą po mistrzowsku, a ich smakowi nie można się oprzeć. Tym razem kucharz ugotował zupę, która zwala z nóg samym zapachem. Ta mieszanka składników to coś niesamowitego.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupy to najprostsze potrawy, które można wykonać na obiad. Wybierając odpowiedni przepis, można się nawet natknąć na takie danie, które będzie bardziej sycące niż kotlety czy bigos. Karol Okrasa zdradził recepturę na potrawę, która właśnie taka jest. Mieszanka dużej ilości składników sprawia, że nie da się od niej oderwać. Dodatkowo po zjedzeniu brzuch jest pełen przez długi czas. Film z przygotowań można zobaczyć na YouTubie kucharza, a komentarze, które się pod nim znajdują, mówią same za siebie. Ludzie są zachwyceni:

Gorąca, gęsta, ostra, idealna na chłodne dni. Uwielbiam przepisy Karola.
Uzależniłam się od przepisów Pana Karola. Często je powtarzam. Dzięki temu poznałam wiele smaków. Dziękuję bardzo za urozmaicenie mojej kuchni.
Zupa naprawdę łatwa, szybka i super smaczna!! Dziękuję bardzo, będę gotowała często.

Przepis na zupę meksykańską Karola Okrasy

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego z indyka,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • średnia cebula,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • sok z jednej limonki,
  • garść świeżej kolendry,
  • olej słonecznikowy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej 2 łyżki oleju i przełóż mięso mielone. Podsmaż je na średnim ogniu.
  2. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Dodaj do podsmażonego indyka. Dopraw całość pieprzem i posiekaną na małe kawałki papryczką chili. Zamieszaj i podsmażaj przez następne kilka minut.
  3. Do mięsa wlej pomidory z puszki, gotuj przez 5 minut. Następnie wlej bulion warzywny i pozostaw całość na ogniu przez następne 10 minut.
  4. W tym czasie fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  5. Do gotującej się zupy dodaj wszystkie papryki, fasolę i kukurydzę. Ponownie gotuj przez 15 minut.
  6. Na koniec dopraw całość solą, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Wsyp również posiekaną kolendrę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.