Pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole. W Wigilię według tradycji w wielu domach pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić na nowy przepis i nieco poeksperymentować.
Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Pierogi z karpiem Karola Okrasy - przepis. Nie zapomnij o tych dwóch składnikach
Pierogi to jedno z dwunastu tradycyjnych dań, jednak nie tylko z tego powodu powinny znaleźć się na wigilijnym, a później i świątecznym stole. Są po prostu obłędnie pyszne, a możliwość eksperymentowania z farszem otwiera drogę na wiele nowych smaków. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pierogi z karpiem Karola Okrasy są jednak wyjątkowe. Kucharz podkreśla, że przygotowując je, nie wolno zapomnieć o dwóch składnikach. Jego zdaniem zaraz po karpiu najważniejsze są kasza jęczmienna i suszone grzyby. Tą wyjątkową recepturą podzielił się na swojej stronie karolokrasa.pl.
Składniki na farsz:
- 500 g płatów z karpia,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 40 g suszonych grzybów,
- sól oraz biały i czarny pieprz do smaku.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej typu 550 (+ niewielka ilość do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta),
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub gryczanej),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 70 ml mleka,
- 30 g masła.
Jak zrobić pierogi z rybnym farszem? Oto sposób przygotowania Karola Okrasy
Sposób przygotowania:
- Posiekajcie drobno cebulę, czosnek i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Wodę z ugotowanych grzybów zachowajcie do wywaru na zupę grzybową lub do sosu. Przesmażcie wszystko z dodatkiem oleju. Doprawcie pieprzem.
- Wystudzone grzyby z cebulą przełóżcie do miski.
- Zróbcie ciasto na pierogi. Wymieszajcie oba rodzaje mąki, a w niewielkim garnku podgrzejcie wodę z mlekiem i masłem, jednocześnie mieszając, by się nie przypaliło. Gdy ciecz będzie ciepła, wlejcie ją do mąki.
- Zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i przełóżcie na około kwadrans do lodówki. Podsypcie blat mąką.
- Zabierzcie się za farsz. Zmielcie mięso karpia (bez skóry). Dodajcie do ryby posiekane grzyby i ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawcie solą, czarnym pieprzem i wymieszajcie.
- Rozwałkujcie na blacie ciasto wyjęte z lodówki. Wytnijcie szklanką krążki, rozciągnijcie w palcach i do każdego krążka włóżcie farsz. Wrzucajcie do osolonego wrzątku. Po minucie od wypłynięcia będą gotowe do jedzenia.