Pierogi z karpiem Karola Okrasy. Kucharz nigdy nie zapomina o tych dwóch składnikach, podbijając smak

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, więc warto powoli rozglądać się za przepisami świątecznymi. Jednym z nich jest przepis Karola Okrasy na pierogi z karpiem. Nie są to jednak nudne pierogi z rybnym farszem. Kucharz dodaje dwa składniki, dzięki którym ryba nie jest taka mdła. Oto patent Karola Okrasy na podbicie smaku farszu z karpia.

Pierogów nie może zabraknąć na świątecznym stole. W Wigilię według tradycji w wielu domach pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić na nowy przepis i nieco poeksperymentować.  

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Pierogi z karpiem Karola Okrasy - przepis. Nie zapomnij o tych dwóch składnikach 

Pierogi to jedno z dwunastu tradycyjnych dań, jednak nie tylko z tego powodu powinny znaleźć się na wigilijnym, a później i świątecznym stole. Są po prostu obłędnie pyszne, a możliwość eksperymentowania z farszem otwiera drogę na wiele nowych smaków. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Pierogi z karpiem Karola Okrasy są jednak wyjątkowe. Kucharz podkreśla, że przygotowując je, nie wolno zapomnieć o dwóch składnikach. Jego zdaniem zaraz po karpiu najważniejsze są kasza jęczmienna i suszone grzyby. Tą wyjątkową recepturą podzielił się na swojej stronie karolokrasa.pl

Składniki na farsz: 

  • 500 g płatów z karpia, 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej, 
  • 40 g suszonych grzybów, 
  • sól oraz biały i czarny pieprz do smaku. 

Składniki na ciasto:  

  • 400 g mąki pszennej typu 550 (+ niewielka ilość do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta), 
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub gryczanej), 
  • 1 szklanka gorącej wody, 
  • 70 ml mleka, 
  • 30 g masła. 

Jak zrobić pierogi z rybnym farszem? Oto sposób przygotowania Karola Okrasy 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekajcie drobno cebulę, czosnek i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Wodę z ugotowanych grzybów zachowajcie do wywaru na zupę grzybową lub do sosu. Przesmażcie wszystko z dodatkiem oleju. Doprawcie pieprzem. 
  2. Wystudzone grzyby z cebulą przełóżcie do miski.  
  3. Zróbcie ciasto na pierogi. Wymieszajcie oba rodzaje mąki, a w niewielkim garnku podgrzejcie wodę z mlekiem i masłem, jednocześnie mieszając, by się nie przypaliło. Gdy ciecz będzie ciepła, wlejcie ją do mąki.  
  4. Zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i przełóżcie na około kwadrans do lodówki. Podsypcie blat mąką.  
  5. Zabierzcie się za farsz. Zmielcie mięso karpia (bez skóry). Dodajcie do ryby posiekane grzyby i ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawcie solą, czarnym pieprzem i wymieszajcie.  
  6. Rozwałkujcie na blacie ciasto wyjęte z lodówki. Wytnijcie szklanką krążki, rozciągnijcie w palcach i do każdego krążka włóżcie farsz. Wrzucajcie do osolonego wrzątku. Po minucie od wypłynięcia będą gotowe do jedzenia.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.