Przepis na makaron jak spod wiejskiej strzechy. Najzdolniejsze gospodynie trzymały się konkretnych proporcji

Jak zrobić domowy makaron, najlepszy do rosołu i nie tylko? Ale taki, żeby smakował jak u babci? Znamy doskonały przepis na makaron domowy, który jest naprawdę prosty, wymaga jednak trochę siły. Najważniejsze są proporcje - te zapamiętasz bez najmniejszego problemu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma nic lepszego niż swojski, domowy makaron zrobiony przez kogoś, kto doskonale umie się za niego zabrać. Dziś podpowiemy ci, jak przygotować najlepszy makaron, zupełnie taki, jak dawno temu robiły nasze babcie i inne doświadczone kucharki. Kwestia najwazniejsza - miałka mąka i odpowiednie proporcje. Najlepszy makaron to ten z pięciu jajek. Łatwiej się zagniata, wychodzi sprężysty i żółciuteńki. 

Zobacz wideo

Przepis na makaron jak z dawnych lat

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału
  • 5 średnich jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła (może być także smalec)

Sposób wykonania:

  1. Na stolnice lub czysty blat przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Następnie utwórz z niej kopczyk i zrób w nim wgłębienie. 
  2. Do wgłębienia w mące wbij jajka i zacznij zagniatać. Na początku ciasto będzie miało grudki, ale zagniataj do momentu, aż będzie całkowicie gładkie i jednolite. Pod koniec dodaj oliwę.
  3. Z ciasta uformuj kulę i owiń ją ściereczką. Odstaw na kilkanaście minut, by odpoczęło. Następnie podziel je na części. 
  4. Każdą z części możliwie cienko rozwałkuj na stolnicy, od czasu do czasu podsypując mąką. Następnie podziel ciasto na podłużne paski średniej grubości i zwiń w rulon. 
  5. Za pomocą ostrego noża z rulonów wycinaj cienkie nitki i odstaw je, by lekko podeschły. Kiedy już podeschną, wrzucaj makaron na lekko osolony wrzątek. Gotuj, aż będzie al dente. 

Taki makaron jest wymarzony do rosołu i innych domowych zup. Możesz także wycinać nieco szersze kawałki. Wówczas świetnie sprawdzi się do sosów, na przykład bolońskiego lub szpinakowego. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.