Zapomnij o jajkach i rybie. Najlepszą pastę na kanapki zrobisz z drobnych ziarenek

Lubisz kanapki z pastą jajeczną lub kultową awanturką, czyli smarowidłem z twarogu i ryby? Jeśli uważasz, że one są najlepsze, na pewno nie znasz jeszcze tego przepisu. Domowa pasta ze słonecznika smakuje wyjątkowo, ale nie zapomnij o dwóch ważnych dodatkach.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Znudziły ci się zwyczaje kanapki z szynką i serem, a przepadasz za pieczywem? Mamy dla ciebie przepis, który odmieni twoje nudne śniadania i kolacje, ale także sprawdzi się jako coś w rodzaju hummusu do krakersów lub surowych warzyw. Przepis na pastę ze słonecznika jest banalny, a dodatek suszonych pomidorów i czosnku sprawi, że będziesz zajadać się nią łyżkami. 

Zobacz wideo

Domowa pasta ze słonecznika. Idealna do kanapek i nie tylko

Składniki:

  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 3-4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

  1. Nasiona słonecznika zalej zimną wodą i pozostaw na 2-3 godziny, by lekko napęczniały. Następnie ugotuj je do miękkości i odcedź. 
  2. Ugotowane nasiona włóż do naczynia, dodaj suszone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładką papkę, następnie dopraw do smaku przyprawami oraz odrobiną oleju z suszonych pomidorów. Taka pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. 

Jeśli chcesz, do tej pasty możesz dodać także posiekaną natkę pietruszki. To sprawi, że będzie nie tylko smaczniejsza, ale także dużo bardziej aromatyczna. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.