Jajka w tej wersji podasz i na przekąskę i na obiad. Jak pojawią się na stole, znikną w trzy sekundy

Jajka po szkocku to potrawa, która idealnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek, ale także jak idealna przekąska na imprezę i spotkania w większym gronie. Przepis jest banalny, ale musisz uważać na czas gotowania i jeszcze jeden, bardzo ważny składnik.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jajka po szkocku to ugotowane na półtwardo jajka, szczelnie otulone warstwą mięsa mielonego i usmażone na głębokim tłuszczu. To przepis na sycący posiłek, który możesz podać z frytkami i świeżą surówką lub jako przekąska z sosem tatarskim. Ważną rzeczą jest odpowiednie ugotowanie jajek - żółtko powinno być półpłynne, a masa mięsna zwarta, dlatego nie stawiaj na chude mięso.

Zobacz wideo

Jajka po szkocku - przepis

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na półtwardo
  • 500-600 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek, uważając przy tym, by żółtko się nie rozlało. 
  2. Do miski dodaj mięso, cebulę startą na tarce oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobinę mąki, by masa się skleiła.
  3. Każde jajko dokładnie obtocz w masie z mięsa mielonego i porządnie uklep. Następnie zapanieruj w bułce tartej.
  4. W szerokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju i kiedy będzie już bardzo gorący, wkładaj do niego jajka po szkocku. 
  5. Smaż, aż mięso się zezłoci i będzie chrupiące. Podawaj od razu na ciepło lub na zimno.

Jeśli chcesz, możesz zrobić jajka po szkocku w wersji mini. Wystarczy, że użyjesz do nich jajka przepiórcze - taka wersja z pewnością zaskoczy pozytywnie i ciebie i twoich bliskich.

Więcej o: