Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajka po szkocku to ugotowane na półtwardo jajka, szczelnie otulone warstwą mięsa mielonego i usmażone na głębokim tłuszczu. To przepis na sycący posiłek, który możesz podać z frytkami i świeżą surówką lub jako przekąska z sosem tatarskim. Ważną rzeczą jest odpowiednie ugotowanie jajek - żółtko powinno być półpłynne, a masa mięsna zwarta, dlatego nie stawiaj na chude mięso.
Jajka po szkocku - przepis
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na półtwardo
- 500-600 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- 1 cebula
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól, pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
Sposób wykonania:
- Ugotowane jajka obierz ze skorupek, uważając przy tym, by żółtko się nie rozlało.
- Do miski dodaj mięso, cebulę startą na tarce oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobinę mąki, by masa się skleiła.
- Każde jajko dokładnie obtocz w masie z mięsa mielonego i porządnie uklep. Następnie zapanieruj w bułce tartej.
- W szerokim rondlu rozgrzej dużą ilość oleju i kiedy będzie już bardzo gorący, wkładaj do niego jajka po szkocku.
- Smaż, aż mięso się zezłoci i będzie chrupiące. Podawaj od razu na ciepło lub na zimno.
Jeśli chcesz, możesz zrobić jajka po szkocku w wersji mini. Wystarczy, że użyjesz do nich jajka przepiórcze - taka wersja z pewnością zaskoczy pozytywnie i ciebie i twoich bliskich.