Uwielbiany przez Polaków kucharz zrobił zupę, jakiej nie jedliście. To połączenie szokuje, ale jest kluczowe

Aromatyczne zupy z wyrazem to dania, które coraz częściej są pożądane na polskich stołach. Coraz więcej osób otwiera się również na zagraniczne potrawy, które przyciągają swoim zapachem i smakiem. Znany kucharz postanowił nieco bardziej poczarować w kuchni i połączył składniki, które niektórych szokują. Jednak finalnie wyszło z tego konkretne i smaczne danie.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna

Kuchnia polska choć smaczna i sycąca, nie wszystkich może satysfakcjonować. Chociaż mamy z nią do czynienie od czasów dzieciństwa, wiele osób szuka nowych smaków w innych regionach świata. Karol Okrasa również postanowił zajrzeć w odległe regiony, a dokładniej do kuchni marokańskiej, by tam poznać nowe smaki. Wśród nich jest zupa harira, która łączy z sobą składniki, które tworzą pyszną całość. W tym daniu zaskakującym produktem może okazać się połączenie mięsa z cynamonem, który dodawany jest zazwyczaj do słodkich ciast. Jednak do tej potrawy pasuje idealnie.

Przepis na zupę harira Karola Okrasy

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 3 l bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pęczek kolendry,
  • 7 pomidorów,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • limonka,
  • szklanka ugotowanej soczewicy,
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • łyżeczka kuminu w proszku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę oraz ciecierzycę umieść w osobnych miskach, zalej wodą i mocz przez kilka godzin. Po tym czasie odsącz je z nadmiaru wody i umieść w rondelkach. Soczewicę gotuj przez około 20 minut, natomiast ciecierzycę przez około 1 godzinę. Po tym czasie odcedź całość i pozostaw do wystudzenia.
  2. Pomidory przemyj i delikatnie natnij. Następnie umieść je w naczyniu i zalej wrzątkiem. Po gorącej kąpieli przełóż je do zimnej wody i obierz ze skórki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w kostkę.
  3. Seler przemyj i drobno posiekaj, czosnek i cebulę obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę, dopraw solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzany olej, który znajduje się w garnku. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Na koniec dodaj kurkumę i podsmaż przez następne 5 minut.
  5. Gdy mięso odpowiednio się podsmaży, dodaj do niego cebulę i czosnek. Zeszklij przez kilka chwil i wlej przecier pomidorowy. Całość dopraw cynamonem, kuminem i imbirem, zamieszaj. Następnie dodaj pokrojone pomidory i zalej całość szklanką bulionu. Duś wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.
  6. Po tym czasie, do osobnego garnka z resztą bulionu wrzuć wcześniej przygotowaną ciecierzycę i soczewicę. Gotuj przez 15 minut do miękkości.
  7. Gdy się zagotują, przelej całość do kurczaka, dodaj seler naciowy, a także przyprawy. Na koniec wlej 2 łyżki soku z limonki oraz skórkę. Wierzch udekoruj posiekaną kolendrą.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: