-
Haps
-
Jak przygotować
- Uwielbiany przez Polaków kucharz zrobił zupę, jakiej nie jedliście. To połączenie szokuje, ale jest kluczowe
Uwielbiany przez Polaków kucharz zrobił zupę, jakiej nie jedliście. To połączenie szokuje, ale jest kluczowe
Aromatyczne zupy z wyrazem to dania, które coraz częściej są pożądane na polskich stołach. Coraz więcej osób otwiera się również na zagraniczne potrawy, które przyciągają swoim zapachem i smakiem. Znany kucharz postanowił nieco bardziej poczarować w kuchni i połączył składniki, które niektórych szokują. Jednak finalnie wyszło z tego konkretne i smaczne danie.
Zobacz wideo
Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna
Kuchnia polska choć smaczna i sycąca, nie wszystkich może satysfakcjonować. Chociaż mamy z nią do czynienie od czasów dzieciństwa, wiele osób szuka nowych smaków w innych regionach świata. Karol Okrasa również postanowił zajrzeć w odległe regiony, a dokładniej do kuchni marokańskiej, by tam poznać nowe smaki. Wśród nich jest zupa harira, która łączy z sobą składniki, które tworzą pyszną całość. W tym daniu zaskakującym produktem może okazać się połączenie mięsa z cynamonem, który dodawany jest zazwyczaj do słodkich ciast. Jednak do tej potrawy pasuje idealnie.
Przepis na zupę harira Karola Okrasy
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 3 l bulionu drobiowego,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łodygi selera naciowego,
- pęczek kolendry,
- 7 pomidorów,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- limonka,
- szklanka ugotowanej soczewicy,
- pół szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- łyżeczka kuminu w proszku,
- łyżeczka kurkumy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę oraz ciecierzycę umieść w osobnych miskach, zalej wodą i mocz przez kilka godzin. Po tym czasie odsącz je z nadmiaru wody i umieść w rondelkach. Soczewicę gotuj przez około 20 minut, natomiast ciecierzycę przez około 1 godzinę. Po tym czasie odcedź całość i pozostaw do wystudzenia.
- Pomidory przemyj i delikatnie natnij. Następnie umieść je w naczyniu i zalej wrzątkiem. Po gorącej kąpieli przełóż je do zimnej wody i obierz ze skórki. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w kostkę.
- Seler przemyj i drobno posiekaj, czosnek i cebulę obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę, dopraw solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzany olej, który znajduje się w garnku. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Na koniec dodaj kurkumę i podsmaż przez następne 5 minut.
- Gdy mięso odpowiednio się podsmaży, dodaj do niego cebulę i czosnek. Zeszklij przez kilka chwil i wlej przecier pomidorowy. Całość dopraw cynamonem, kuminem i imbirem, zamieszaj. Następnie dodaj pokrojone pomidory i zalej całość szklanką bulionu. Duś wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po tym czasie, do osobnego garnka z resztą bulionu wrzuć wcześniej przygotowaną ciecierzycę i soczewicę. Gotuj przez 15 minut do miękkości.
- Gdy się zagotują, przelej całość do kurczaka, dodaj seler naciowy, a także przyprawy. Na koniec wlej 2 łyżki soku z limonki oraz skórkę. Wierzch udekoruj posiekaną kolendrą.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl