Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy. Znany kucharz dodaje pewien zaskakujący składnik

Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy różni się od klasycznej wersji tego dania. Słynny kucharz znany jest z tego, że lubi przełamywać powtarzane receptury dodając niestandardowych przypraw lub składników. Tym razem stworzył pyszne placki. Jak smakują? Przekonajcie się sami!
Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty. Jednak Karol Okrasa po raz kolejny złamał przepis. Tym razem do masy dodał żółty ser. Dzięki temu domowy obiad nabiera zupełnie nowego charakteru.

Przepis na placki ziemniaczane Karola Okrasy

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni lub poszukujecie nowych smaków, przepis Karola Okrasy będzie idealnym rozwiązaniem. Słynny kucharz i miłośnik polskiej gastronomii odświeża dawne potrawy, nadając im nowego charakteru. Placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera są tego najlepszym przykładem.

Składniki:

  • kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 200 g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Jakie ziemiami na placki ziemniaczane? To pytanie pada bardzo często. Przygotowując placki, warto sięgnąć po mączyste odmiany. Dzięki temu smak i struktura placuszków będzie znacznie lepsza. Sprawdzą się takie gatunki jak bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur, finezja.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

 

Placki ziemniaczane. Przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Ścieramy na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  2. Odsączamy nadmiar wody.
  3. Wbijamy jajka.
  4. Ser ucieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do masy ziemniaczanej. 
  5. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy
  6. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. 
  7. Za pomocą łyżki nakładamy porcję ziemniaków i formujemy placuszki.
  8. Placki ziemniaczane z żółtym serem smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Tak przygotowaną potrawę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany. Wierzch posypujemy szczypiorem lub posiekaną cebulką dymką. Placki ziemniaczane Karola Okrasy idealnie smakują także na słodko. Polecamy sięgnąć po konfiturę z żurawiny. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.