Jak ugotować ziemniaki? Wbrew pozorom to pytanie nie zawsze jest oczywiste, a najczęściej kluczem jest czas. Jednak jeśli chcemy, aby dodatek do obiadu był pyszny, warto zastosować kuchenne triki. Tym razem stawiamy na ocet.
Gotowane ziemniaki są w Polsce nieustannie najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Domowe sposoby na pyszne danie zawsze się sprawdzają. Tym razem dodamy ocet do ziemniaków. Ten kuchenny trik sprawi, że ugotowane warzywa będą bardziej wyraziste w smaku. Kolejną zaletą jest fakt, że ziemniaki nie będą rozpadać się w trakcie gotowania.
Jak ugotować ziemniaki? Są dwie metody. Pierwsza to zalanie warzyw zimną wodą i gotujemy około 20 minut. Oczywiście pamiętamy, aby je posolić. Drugi sposób pozwala zaoszczędzić nieco czasu. Obrane i opłukane ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy od 10 do 15 minut. Zaletą tej formy jest także fakt, iż krótsza obróbka termiczna ziemniaków pozwala zachować większe stężenie witamin takich jak C, K, H oraz potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane ziemniaki z octem podajemy z ulubionym mięsem i surówką.
Wskazówka:
Podczas gotowania warto co jakiś czas pomieszać ziemniaki. Dzięki temu unikniemy sytuacji, że część warzyw jest lekko twarda lub nierównomiernie ugotowana.