Jak ugotować ziemniaki, żeby nie były wodniste? Wystarczy wlać do wody jeden składnik

Przygotowywanie tradycyjnego obiadu zazwyczaj wiąże się z przyrządzeniem mięsa i surówki. Jednak jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w kuchni, czasem pada pytanie, jak ugotować ziemniaki? Zwłaszcza jeśli nie chcemy, aby się rozpadły, czy były wodniste. Pewien kuchenny trik przyda się w codziennym gotowaniu.
Zobacz wideo

Jak ugotować ziemniaki? Wbrew pozorom to pytanie nie zawsze jest oczywiste, a najczęściej kluczem jest czas. Jednak jeśli chcemy, aby dodatek do obiadu był pyszny, warto zastosować kuchenne triki. Tym razem stawiamy na ocet.

Oponki seroweProsty przepis na oponki serowe. Zaskocz wszystkich w Tłusty Czwartek

Ocet do ziemniaków, czyli jak ugotować pyszny obiad

Gotowane ziemniaki są w Polsce nieustannie najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Domowe sposoby na pyszne danie zawsze się sprawdzają. Tym razem dodamy ocet do ziemniaków. Ten kuchenny trik sprawi, że ugotowane warzywa będą bardziej wyraziste w smaku. Kolejną zaletą jest fakt, że ziemniaki nie będą rozpadać się w trakcie gotowania. 

Jak ugotować ziemniaki? Są dwie metody. Pierwsza to zalanie warzyw zimną wodą i gotujemy około 20 minut. Oczywiście pamiętamy, aby je posolić. Drugi sposób pozwala zaoszczędzić nieco czasu. Obrane i opłukane ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy od 10 do 15 minut. Zaletą tej formy jest także fakt, iż krótsza obróbka termiczna ziemniaków pozwala zachować większe stężenie witamin takich jak C, K, H oraz potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pączki Magdy Gessler. Zdjęcie ilustracyjnePączki Magdy Gessler - kulinarny hit idealny na tłusty czwartek i nie tylko

Jak ugotować ziemniaki? Przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części lub gotujemy w całości.
  2. Wrzucamy do wysokiego garnka. Zalewamy wrzątkiem z czajnika. Wsypujemy łyżkę soli. Dodajemy łyżkę octu. 
  3. Gotujemy do miękkości. 
  4. Zestawiamy z ognia, odcedzamy i gotowe.

Tak przygotowane ziemniaki z octem podajemy z ulubionym mięsem i surówką

Wskazówka:

Podczas gotowania warto co jakiś czas pomieszać ziemniaki. Dzięki temu unikniemy sytuacji, że część warzyw jest lekko twarda lub nierównomiernie ugotowana.

Więcej o: