Jak ugotować ziemniaki, żeby nie były wodniste? Wystarczy wlać do wody jeden składnik

Przygotowywanie tradycyjnego obiadu zazwyczaj wiąże się z przyrządzeniem mięsa i surówki. Jednak jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w kuchni, czasem pada pytanie, jak ugotować ziemniaki? Zwłaszcza jeśli nie chcemy, aby się rozpadły, czy były wodniste. Pewien kuchenny trik przyda się w codziennym gotowaniu.
Zobacz wideo

Jak ugotować ziemniaki? Wbrew pozorom to pytanie nie zawsze jest oczywiste, a najczęściej kluczem jest czas. Jednak jeśli chcemy, aby dodatek do obiadu był pyszny, warto zastosować kuchenne triki. Tym razem stawiamy na ocet.

Ocet do ziemniaków, czyli jak ugotować pyszny obiad

Gotowane ziemniaki są w Polsce nieustannie najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Domowe sposoby na pyszne danie zawsze się sprawdzają. Tym razem dodamy ocet do ziemniaków. Ten kuchenny trik sprawi, że ugotowane warzywa będą bardziej wyraziste w smaku. Kolejną zaletą jest fakt, że ziemniaki nie będą rozpadać się w trakcie gotowania. 

Jak ugotować ziemniaki? Są dwie metody. Pierwsza to zalanie warzyw zimną wodą i gotujemy około 20 minut. Oczywiście pamiętamy, aby je posolić. Drugi sposób pozwala zaoszczędzić nieco czasu. Obrane i opłukane ziemniaki zalewamy wrzątkiem i gotujemy od 10 do 15 minut. Zaletą tej formy jest także fakt, iż krótsza obróbka termiczna ziemniaków pozwala zachować większe stężenie witamin takich jak C, K, H oraz potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak ugotować ziemniaki? Przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części lub gotujemy w całości.
  2. Wrzucamy do wysokiego garnka. Zalewamy wrzątkiem z czajnika. Wsypujemy łyżkę soli. Dodajemy łyżkę octu. 
  3. Gotujemy do miękkości. 
  4. Zestawiamy z ognia, odcedzamy i gotowe.

Tak przygotowane ziemniaki z octem podajemy z ulubionym mięsem i surówką. 

Wskazówka:

Podczas gotowania warto co jakiś czas pomieszać ziemniaki. Dzięki temu unikniemy sytuacji, że część warzyw jest lekko twarda lub nierównomiernie ugotowana.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.