Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą nijakie? Dorzuć kilka dodatków, a zamienisz je w rarytas. Przyda się m.in. ser

Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na obiad zero waste lub smaczną przekąskę np. do serialu. Same ugotowane, ubite i usmażone ziemniaki nie sprawią, że nasze kubki smakowe zapłoną w ekstazie. Wystarczy jednak już kilka niepozornych dodatków, by zwykłe ziemniaczane placki zamienić w ziemniaczany rarytas. Przyda się na przykład ser, ale nie tylko.

Więcej pomysłów na dania z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki z ugotowanych ziemniaków zawsze w moim domu gościły na kolację, kiedy do obiadu mama ugotowała ich za dużo, ale nie na tyle, by następnego dnia zrobić z nich kolejny obiad, np. kopytka. Przepis na placki z gotowanych ziemniaków jest banalnie prosty, ale jak to z takimi daniami bywa - wystarczy zaledwie jeden lub dwa dodatki, by odczarować pozorną zwykłość potrawy i nadać jej charakteru. Dziś podpowiemy, jak zrobić pyszne placki z gotowanych ziemniaków z serem, pietruszką i czosnkiem. Będziecie zachwyceni. 

Placki z ugotowanych ziemniaków - przepis

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (mogę być wczorajsze) ok. 0,5 kg
  • garść sera startego na tarce o średnich oczkach (możesz użyć zwykłego, żółtego lub np. twardego dojrzewającego jak Grana Padano)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnie jajko
  • bułka tarta
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki przełóż do miski. Następnie utłucz je tłuczkiem na gładkie purée. Możesz także zmielić je w maszynce, ważne, by nie miały żadnych grudek. 
  2. Do ziemniaków dodaj ser, wbij jajko, dołóż pietruszkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy i mąkę ziemniaczaną, jeśli używasz ziemniaków z małą zawartością skrobi. Całość, dokładnie wyrób.
  3. Z masy ziemniaczanek formuj kulki dowolnej wielkości. Następnie spłaszcz je w dłoniach, by przypominały pankejki i obtocz w bułce tartej. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą złote i chrupiące.

Tak przygotowane placki z gotowanych ziemniaków świetnie smakują z sosami mięsnymi i grzybowymi, ale sprawdzą się także jako przekąska na zimno z ketchupem lub sosem czosnkowym. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.