Więcej pomysłów na dania z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki z ugotowanych ziemniaków zawsze w moim domu gościły na kolację, kiedy do obiadu mama ugotowała ich za dużo, ale nie na tyle, by następnego dnia zrobić z nich kolejny obiad, np. kopytka. Przepis na placki z gotowanych ziemniaków jest banalnie prosty, ale jak to z takimi daniami bywa - wystarczy zaledwie jeden lub dwa dodatki, by odczarować pozorną zwykłość potrawy i nadać jej charakteru. Dziś podpowiemy, jak zrobić pyszne placki z gotowanych ziemniaków z serem, pietruszką i czosnkiem. Będziecie zachwyceni.
Placki z ugotowanych ziemniaków - przepis
Składniki:
- ugotowane ziemniaki (mogę być wczorajsze) ok. 0,5 kg
- garść sera startego na tarce o średnich oczkach (możesz użyć zwykłego, żółtego lub np. twardego dojrzewającego jak Grana Padano)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 średnie jajko
- bułka tarta
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki przełóż do miski. Następnie utłucz je tłuczkiem na gładkie purée. Możesz także zmielić je w maszynce, ważne, by nie miały żadnych grudek.
- Do ziemniaków dodaj ser, wbij jajko, dołóż pietruszkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy i mąkę ziemniaczaną, jeśli używasz ziemniaków z małą zawartością skrobi. Całość, dokładnie wyrób.
- Z masy ziemniaczanek formuj kulki dowolnej wielkości. Następnie spłaszcz je w dłoniach, by przypominały pankejki i obtocz w bułce tartej. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Tak przygotowane placki z gotowanych ziemniaków świetnie smakują z sosami mięsnymi i grzybowymi, ale sprawdzą się także jako przekąska na zimno z ketchupem lub sosem czosnkowym.