Okrasa połączył miód z mięsem, burakami i kapustą. Co powstało? Kociołek myśliwski, za który podziękują najbliżsi

Pogoda za oknem przypomina nam, że jest jeszcze zima. W tak chłodne dni, jakie towarzyszą nam ostatnio, warto przygotować danie, które rozgrzeje od środka. Karol Okrasa proponuje kociołek myśliwski. Tradycyjnie robiony na ognisku, został przez niego przeniesiony na domowe warunki. To eksplozja smaków.

Przepisy Karola Okrasy nie tylko zaskakują, lecz także wyśmienicie smakują. Jego innowacyjne spojrzenie na tradycyjne potrawy i smaki sprawia, że w kuchni możemy nadać drugie życie wszystkim znanym potrawom. W dni, kiedy pogoda nie jest taka, jakiej byśmy chcieli, a chłód doskwiera nam o każdej porze dnia, warto rozgrzać się pysznym jedzeniem.

Propozycją dania, która z pewnością nie tylko zasmakuje, lecz także podniesie temperaturę, jest kociołek myśliwski. To połączenie różnych smaków, które idealnie ze sobą współgrają. Kucharz wykorzystał do niego mięso, buraki oraz kiszoną kapustę. Całość jest przełamana miodową słodyczą.

Przepis na kociołek myśliwski Karola Okrasy

Składniki:

  • 250 g kiełbasy myśliwskiej,
  • 1 kg karkówki,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 4 buraki,
  • 2 cebule,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki miodu lipowego,
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty,
  • 100 ml wody,
  • 5 łyżek majeranku,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz biały.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w większą kostkę i przypraw ją solą oraz pieprzem. Czosnek rozgnieć nożem i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w talarki. Buraki obierz i pokrój w dość cienkie, ale długie plastry.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć karkówkę. Mięso smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  3. Do podsmażonej karkówki dodaj cebulę, czosnek, majeranek, połowę słodkiej i ostrej papryki. Całość smaż do momentu aż cebula zrobi się miękka, następnie przełóż składniki do miseczki.
  4. Na tej samej patelni umieść miód, kiszoną kapustę i pozostałą część papryk. Podsmaż składniki przez około 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ¼ kapusty, połowę karkówki, połowę buraków, kolejną ¼ część kapusty, drugą połowę karkówki, kiełbasę i buraki. Na wierzch ułóż ostatnią część kiszonej kapusty i polej całość sokiem z kapusty i wodą.
  6. Naczynie włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 2 godziny.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.