Żaden bananowy czy marchewkowy. Zrób "małpi chlebek". Boski smak zawdzięcza jednej przyprawie

Jaki chleb jest najlepszy? Zdecydowanie ten, który upieczesz sam. Jeśli przejadły ci się bananowe lub marchewkowe bochenki, sięgnij po przepis, w którym główne skrzypce gra pewna mocna przyprawa. Tym wypiekiem będziesz się zajadać całą jesień.

Jesienią na stołach króluje nie tylko dynia pod różnymi postaciami, lecz także aromatyczne przyprawy, a przede wszystkim cynamon. To właśnie on najczęściej kojarzy nam się z nadchodzącym ochłodzeniem i coraz krótszymi dniami. Nic dziwnego, że nie mogło go zabraknąć w przepisie, który w ostatnim czasie robi furorę. Mowa o niecodziennym chlebku. 

Zobacz wideo Chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko

Co to jest "małpi chlebek"? Idealny wypiek na jesień

"Małpi chlebek" to pyszny wypiek, który zyskuje na popularności za granicą. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, z czego jeden to uwielbiana w okresie jesienno-zimowym przyprawa, jaką jest cynamon. Nadaje wypiekowi niezwykłego smaku i aromatu. Całość jest tak obłędna, że nie sposób przestać sięgać po kolejne kawałki. Tym, co dodatkowo stanowi o jego wyjątkowości, jest niebanalny kształt. Ponieważ wygląda równie genialnie jak smakuje, idealnie nada się jako imprezowa przekąska. Możesz być pewien, że zrobi na gościach ogromne wrażenie. Jak przygotować ten niecodzienny przysmak? Będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • nieco ponad 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 150 g masła,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru białego,
  • 1/2 cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: ulubione orzechy lub bakalie.
Ciasto drożdżowe, fot. aga7ta / iStock
Ciasto drożdżowe, fot. aga7ta / iStock Ciasto drożdżowe, fot. aga7ta / iStock

Cynamonowy wypiek krok po kroku. Ile piec "małpi chlebek"?

Przygotowanie "małpiego chleba" rozpocznij od wyrobienia ciasta drożdżowego. W tym celu do miski wrzuć pokruszone drożdże, rozetrzyj je z cukrem, zalej połową mleka, dodaj 2 łyżki mąki i porządnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodaj resztę cukru, szczyptę soli, pozostałą mąkę oraz mleko. Wszystko wymieszaj aż do połączenia składników, a na koniec dorzuć 100 g rozpuszczonego masła. Mieszaj do wyrobienia jednolitej masy i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, czas nadać mu pożądany kształt oraz smak.

  1. Ciasto podziel na niewielkie części i uformuj z nich kulki. Piekarnik nastaw na 190 stopni.
  2. Do dużego rondelka wrzuć pozostałe masło (ok. 4 łyżki), a gdy się rozpuści, wyłącz ogień, a w naczyniu ułóż kawałki ciasta. Dodaj cukier trzcinowy, cynamon i delikatnie wymieszaj, by nabrały korzennego smaku.
  3. Obtoczone w słodkiej mieszance kulki przenieś do formy na babkę. Układaj je warstwowo. Opcjonalnie możesz najpierw wyłożyć ją orzechami i bakaliami. 
  4. Gdy skończysz, odczekaj 15 minut, po czym włóż całość do piekarnika i piecz 30-40 minut. 
  5. Po upieczeniu odstaw chlebek do ostudzenia. Podawaj bez niczego lub z ulubionymi dodatkami, jak na przykład powidła. Najlepiej rwać wypiek na kawałki wedle uznania. Smacznego.
Więcej o: