Jesienią na stołach króluje nie tylko dynia pod różnymi postaciami, lecz także aromatyczne przyprawy, a przede wszystkim cynamon. To właśnie on najczęściej kojarzy nam się z nadchodzącym ochłodzeniem i coraz krótszymi dniami. Nic dziwnego, że nie mogło go zabraknąć w przepisie, który w ostatnim czasie robi furorę. Mowa o niecodziennym chlebku.
"Małpi chlebek" to pyszny wypiek, który zyskuje na popularności za granicą. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, z czego jeden to uwielbiana w okresie jesienno-zimowym przyprawa, jaką jest cynamon. Nadaje wypiekowi niezwykłego smaku i aromatu. Całość jest tak obłędna, że nie sposób przestać sięgać po kolejne kawałki. Tym, co dodatkowo stanowi o jego wyjątkowości, jest niebanalny kształt. Ponieważ wygląda równie genialnie jak smakuje, idealnie nada się jako imprezowa przekąska. Możesz być pewien, że zrobi na gościach ogromne wrażenie. Jak przygotować ten niecodzienny przysmak? Będziesz potrzebować:
Przygotowanie "małpiego chleba" rozpocznij od wyrobienia ciasta drożdżowego. W tym celu do miski wrzuć pokruszone drożdże, rozetrzyj je z cukrem, zalej połową mleka, dodaj 2 łyżki mąki i porządnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodaj resztę cukru, szczyptę soli, pozostałą mąkę oraz mleko. Wszystko wymieszaj aż do połączenia składników, a na koniec dorzuć 100 g rozpuszczonego masła. Mieszaj do wyrobienia jednolitej masy i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, czas nadać mu pożądany kształt oraz smak.