Gdy za oknem liście tańczą na wietrze, a wieczory stają się coraz chłodniejsze, warto sięgnąć po smaki, które rozgrzewają i kojarzą się z domowym ciepłem. Dynia to niezaprzeczalna królowa sezonu, a słodki dżem z niej zrobiony, nie tylko osłodzi, ale i rozgrzeje całą rodzinę w jesienne dni.
Przygotowanie dżemu z dyni jest proste i przyjemne. Wystarczy kilka składników, by zamknąć w słoiczkach esencję jesieni. Oto receptura na aromatyczną, korzenną konfiturę, która otuli pięknym zapachem całą kuchnię. Będziesz potrzebować:
Pokrojoną dynię umieść w dużym garnku, dodaj wodę, sok oraz skórkę z pomarańczy i cytryny. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aby dynia wchłonęła cytrusowe aromaty. Gdy zmięknie, zblenduj całość na gładki mus, a następnie dodaj cukier i przyprawy. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 35-40 minut, aż dżem zgęstnieje. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, aby ostygły. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
PORADA! Możesz przyprawiać dżem według gustu. Jeśli wolisz, aby korzenny smak dominował w produkcie, możesz dodać więcej goździków, cynamonu i kardamonu.
Wyparzanie słoików w piekarniku to doskonały sposób na sterylizację większej ilości naczyń. Zacznij od dokładnego umycia szkła oraz pokrywek w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie starannie je opłucz. Pozostaw słoiki do osuszenia, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 110°C. Ustaw naczynia na kratce, otworami do góry, zachowując między nimi odstępy, aby się nie stykały. Sterylizuj przez 20 minut. W międzyczasie pokrywki włóż do metalowej miski lub garnka i zalej wrzątkiem. Po zakończeniu sterylizacji wyjmij słoiki za pomocą rękawic kuchennych i od razu napełnij przygotowanymi przetworami.