Wiele osób zapomina o tej zasadzie. Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Sanepid wyjaśnia

Ile może leżeć mięso w zamrażarce? Z pewnością nie w nieskończoność. Aby zachowało właściwości i było bezpieczne do spożycia, warto przestrzegać ważnych terminów. Te jasno wyznacza Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.

Mrożenie produktów spożywczych to świetny sposób na ich przechowywanie i przedłużenie świeżości. Dzięki temu możemy również ograniczyć marnowanie żywności. Najczęściej w zamrażarce obok gotowych potraw, warzyw i owoców ląduje mięso. Warto jednak mieć świadomość, ile może ono tam maksymalnie spędzić, aby zachować właściwości i smak.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Ile może leżeć mięso w zamrażarce? Czas odgrywa istotną rolę

Mimo że mrożenie spowalnia procesy biologiczne i mikrobiologiczne, to nie przyczynia się do ich całkowitego zatrzymania. W zależności od rodzaju mięsa należy przestrzegać dopuszczalnego czasu, który może spędzić w zamrażarce, aby zapewnić mu najwyższą jakość. Później traci nie tylko walory smakowe, lecz także teksturę i wartości odżywcze. Obowiązuje również zasada, że im tłustsze mięso, tym krótszy czas przechowywania w zamrażarce.

Informacji udzieliła Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łobzie na stronie gov.pl:

  • wołowina i cielęcina - do ośmiu miesięcy,
  • wieprzowina - do sześciu miesięcy,
  • mięso mielone - do dwóch miesięcy,
  • schabowe, gulasz - do sześciu miesięcy,
  • ryby słodkowodne od trzech do czterech miesięcy,
  • mięso drobiowe - do trzech miesięcy.
Ile czasu można trzymać mięso w zamrażarce? (zdj. ilustracyjne)
Ile czasu można trzymać mięso w zamrażarce? (zdj. ilustracyjne) Fot. dejankrsmanovic / iStock

W czym najlepiej mrozić żywność? Warto zadbać o odpowiednie opakowanie

Oprócz czasu przechowywania niezwykle istotny jest również rodzaj pakowania produktów spożywczych do mrożenia. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna zaleca, aby były to szczelnie zamknięte pojemniki lub woreczki foliowe. Jeśli zależy nam na przedłużeniu świeżości mięsa, lepiej nie zamrażać go w opakowaniu, w którym zostało kupione. Lepszą opcją będzie umieszczenie każdej porcji w oddzielne opakowania. Należy także pamiętać o tych zasadach:

  • nie zamrażaj mięsa ponownie, gdyż istnieje ryzyko poważnego zatrucia pokarmowego,
  • surowe mięso ma większą trwałość niż to po obróbce termicznej,
  • utrzymuj temperaturę w zamrażarce na poziomie około -18°C.
Więcej o: