Mrożenie produktów spożywczych to świetny sposób na ich przechowywanie i przedłużenie świeżości. Dzięki temu możemy również ograniczyć marnowanie żywności. Najczęściej w zamrażarce obok gotowych potraw, warzyw i owoców ląduje mięso. Warto jednak mieć świadomość, ile może ono tam maksymalnie spędzić, aby zachować właściwości i smak.
Mimo że mrożenie spowalnia procesy biologiczne i mikrobiologiczne, to nie przyczynia się do ich całkowitego zatrzymania. W zależności od rodzaju mięsa należy przestrzegać dopuszczalnego czasu, który może spędzić w zamrażarce, aby zapewnić mu najwyższą jakość. Później traci nie tylko walory smakowe, lecz także teksturę i wartości odżywcze. Obowiązuje również zasada, że im tłustsze mięso, tym krótszy czas przechowywania w zamrażarce.
Informacji udzieliła Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łobzie na stronie gov.pl:
Oprócz czasu przechowywania niezwykle istotny jest również rodzaj pakowania produktów spożywczych do mrożenia. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna zaleca, aby były to szczelnie zamknięte pojemniki lub woreczki foliowe. Jeśli zależy nam na przedłużeniu świeżości mięsa, lepiej nie zamrażać go w opakowaniu, w którym zostało kupione. Lepszą opcją będzie umieszczenie każdej porcji w oddzielne opakowania. Należy także pamiętać o tych zasadach: