Robienie zbyt dużych porcji, zwłaszcza na święta, to chyba nasza polska domena. Nie ma jednak tego złego. Wiele potraw można zamrozić lub przerobić ich resztki np. na smaczny obiad. Jak jednak postępować z ciastami? Są takie, które można włożyć do zamrażarki bez przeszkód, są takie, które w ogóle nie powinny się tam znaleźć, a są i takie, które wymagają specjalnego traktowania. To właśnie do tej trzeciej grupy zalicza się sernik.
Najłatwiej na zadane pytanie odpowiedzieć: to zależy. Taka odpowiedź nie jest jednak satysfakcjonująca i wypada ją rozwinąć. Zacznijmy więc od tego, że mrożenie zarówno twarogu, jak i sera twarogowego z wiaderka, który często używany jest do serników, jest jak najbardziej możliwe. Wydawać by się więc mogło, że nie ma żadnych przeciwwskazań do mrożenia sernika. Niestety nie jest to takie proste.
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że do mrożenia nie nadają się wszelkie kremy, galaretki i pianki. Jeśli więc sernik jest nimi przekładany, możesz zapomnieć o wkładaniu go do zamrażarki. Po rozmrożeniu te elementy ciasta zmieniają swoją konsystencję i mogą po prostu popłynąć (np. zamrożona galaretka wystawiona na działanie ciepła zmieni konsystencję na płynną i wsiąknie w masę serową).
Druga zasada mówi o tym, by nie zwlekać z mrożeniem sernika. Powinno się to zrobić w ciągu 48 godzin po upieczeniu. W innym wypadku może okazać się, że sernik będzie już zbliżał się do swojego terminu przydatności do spożycia i po rozmrożeniu wcale nie będzie nadawał się do zjedzenia.
Pamiętaj więc, by zamrozić sernik w miarę możliwości jak najszybciej i by mrozić tylko te serniki, które nie mają wymienionych wyżej dodatków. Co istotne, można mrozić również sernik baskijski, który od pewnego czasu cieszy się w Polsce dużą popularnością.
Skoro już wiesz, które serniki można mrozić, trzeba jeszcze wyjaśnić, jak zrobić to dobrze. Przede wszystkim ciasto trzeba odpowiednio zapakować. Powinno być ostudzone (jeśli zamierzamy je mrozić tuż po upieczeniu) i owinięte folią spożywczą lub aluminiową, a następnie włożone do szczelnego pojemnika. Dzięki temu sernik nie przejdzie innymi zapachami i nie zostanie zgnieciony. Ciasto przed zamrożeniem można też podzielić na mniejsze porcje. Sernik można przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez trzy miesiące.
Wiemy, że zachowanie cierpliwości, zwłaszcza gdy chodzi o coś tak pysznego jak ciasto, może być trudne, ale jeśli chcemy, by sernik smakował jak najlepiej, niestety trzeba poczekać. Należy rozmrażać go stopniowo, najlepiej w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej, a tym bardziej nie w piekarniku lub mikrofalówce. Gwałtowny skok temperatury może skończyć się dla sernika szokiem i wpłynąć negatywnie na jego konsystencję. Dlatego rozmrażanie warto zaplanować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, żeby sernik mógł równomiernie i w spokojnym tempie rozmrażać się przez noc.