• Link został skopiowany

Alternatywa dla ciasta francuskiego. "Tureckie cygara" są chrupiące i nadziane po same brzegi

My mamy ciasto francuskie, a w Turcji zajadają się filo. Na jego bazie przygotowują pyszną przekąskę o nazwie sigara boregi. Przepis jest naprawdę prosty, a danie smakuje wyśmienicie. Idealnie sprawdzi się na kolację albo przystawkę.
Jak zrobić sigara boregi? Tureckie ruloniki alpaksoy/iStock
Jak zrobić sigara boregi? Tureckie ruloniki alpaksoy/iStock

Ciasto filo ma swoje korzenie w kuchni tureckiej, ale zyskało popularność głównie w Grecji. Tradycyjnie w Turcji mówi się na nie "yufka". To cienki, wielowarstwowy produkt, który służy do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw, takich jak baklava i burek. Przyda się również do stworzenia sigara boregi, czyli chrupiących rożków ze słonym serem. Często serwuje się je z sosem tzatziki.

Zobacz wideo Tureckie chlebki z kurczakiem

Przepis na tureckie ruloniki z serem feta. Hit każdego przyjęcia

Sigara boregi znane są też jako tureckie cygara. Ruloniki o grubości palca to świetna propozycja na imprezy. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oryginalnie smaży się je na oliwie lub oleju, ale spokojnie można też upiec je w piekarniku. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania smacznej przekąski:

  • 6 arkuszy ciasta filo,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula.
  • pół kostki sera feta,
  • 2 łyżki masła,
  • żółtko,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, czarnuszka.
Jak zrobić sigara boregi?
Jak zrobić sigara boregi? yalcinsonat1/iStock

Jak zrobić sigara boregi? Zakochasz się w tym smaku

Prawidłowo przygotowane ruloniki wychodzą złociste i chrupiące. Należą do najpopularniejszych tureckich przysmaków ulicznych. Zjecie je niemalże w każdym zakątku Turcji. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.

  1. Pokrój cebulę w cienkie plasterki i podsmaż ją na maśle.
  2. Dodaj pokruszony ser feta, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowane i rozgniecione ziemniaki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
  4. Na stole ułóż dwa arkusze ciasta filo. Pokrój je z góry do dołu na cztery pasy. Na górze umieść nadzienie. Zostaw po bokach trochę wolnego miejsca i zwiń w rulony. Zrób to samo z pozostałymi arkuszami.
  5. Poukładaj "tureckie cygara" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp czarnuszką. Piecz 15-20 minut w 200 st. C. Smacznego!
Więcej o: