Ciasto filo ma swoje korzenie w kuchni tureckiej, ale zyskało popularność głównie w Grecji. Tradycyjnie w Turcji mówi się na nie "yufka". To cienki, wielowarstwowy produkt, który służy do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw, takich jak baklava i burek. Przyda się również do stworzenia sigara boregi, czyli chrupiących rożków ze słonym serem. Często serwuje się je z sosem tzatziki.
Sigara boregi znane są też jako tureckie cygara. Ruloniki o grubości palca to świetna propozycja na imprezy. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oryginalnie smaży się je na oliwie lub oleju, ale spokojnie można też upiec je w piekarniku. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania smacznej przekąski:
Prawidłowo przygotowane ruloniki wychodzą złociste i chrupiące. Należą do najpopularniejszych tureckich przysmaków ulicznych. Zjecie je niemalże w każdym zakątku Turcji. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.