Tarta ze szparagami w 30 minut. W sezonie piekę ją co najmniej dwa razy w tygodniu i nie słyszę skarg

Tarta ze szparagami to doskonała propozycja na wiosenny obiad. Sezonowe warzywa w połączeniu z kruchym ciastem, serem i przyprawami prezentują się zjawiskowo. Przygotowanie potrawy jest banalnie proste i szybkie.

Sezon na szparagi niestety nie trwa długo - zwykle jedynie do końca czerwca. Warto wykorzystać ten czas na przyrządzenie smakowitych potraw z udziałem tego warzywa. Świetnie sprawdzi się w formie gotowanej i polanej masełkiem z bułką tartą, jak i jako dodatek do sałatek, makaronów, pizzy czy omletów. Koniecznie trzeba też wypróbować kruchą tartę z ciasta francuskiego. Poniżej zdradzamy, jak ją przygotować.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Wiosenny obiad ze szparagami w roli głównej. Z tą zapiekaną tartą głód ci niestraszny

Tarta ze szparagami pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i wystawną kolację dla gości. Można ją dowolnie wzbogacać o swoje ulubione dodatki, np. oliwki, szynkę prosciutto, czosnek, pomidorki koktajlowe czy szpinak. Co więcej, przyrządzenie jej nie zajmie nam dłużej niż 30-40 minut.

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego (1 duży rulon),
  • 4 jajka,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 250 ml gęstej śmietanki,
  • 100 g tartego sera,
  • 1 łyżka cukru,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Prosta tarta ze szparagami. Sposób przygotowania

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, a następnie rozwałkuj go i wyłóż nim blaszkę (może być okrągła, jak i prostokątna). Rozwałkowane ciasto ponakłuwaj widelcem. Przykryj go papierem do pieczenia, po czym obciąż czymś ciężkim, np. ziarnami fasoli, tak by spód podpiekł się równomiernie. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10-15 minut.

Po tym czasie wystaw blaszkę i pozbądź się obciążnika oraz pergaminu. Szparagi możesz obrać, jednak nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli łodygi są wąskie. W kolejnym kroku zblanszuj warzywa we wrzątku z cukrem i solą. Dzięki temu zachowają swój smak i chrupkość. Osusz łodygi ręcznikiem papierowym. W dalszej kolejności rozbij w misce jajka, po czym dodaj do nich śmietankę, starty ser oraz przyprawy.

Dokładnie wszystko wymieszaj na w miarę jednolitą masę. Szparagi wyłóż na spodzie z ciasta francuskiego, a na koniec zalej powstałą masą jajeczną. Teraz wystarczy już tylko umieścić formę w piekarniku, a po ok. 20 minutach pieczenia w 180 st. Celsjusza tarta będzie gotowa. Dodatkowo możesz ją udekorować świeżymi listkami bazylii lub innymi smakołykami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.