Jak zrobić szparagi? Przepisów na szparagi jest mnóstwo, ale najlepsza zdecydowanie jest zupa krem ze szparagów. Kremowa, aksamitna, o pięknym, jasnozielonym kolorze, a smakuje tak, że nawet najlepszy szef kuchni byłby z siebie dumny, jakby popełnił takie dzieło kulinarne. Przepis na zupę szparagową jest banalny i naprawdę szybki - wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu oraz ser w typie greckiej fety. To mistrzostwo obiadowe w każdym calu.
Zupa ze szparagów. Aksamitny krem godny szefa kuchni
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 2 średnie ziemniaki,
- pół selera,
- mała cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- bulion warzywny lub rosół (ok. 1,5 l),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki sera w typie greckiej fety,
- śmietana 30 proc.
- 2 łyżki masła.
Jak zrobić zupę szparagową? Sposób wykonania:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a ziemniaki pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek i roztop w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż posiekane szparagi. Całość podsmażaj, co chwilę mieszając, następnie dodaj ziemniaki i czosnek.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj śmietanę oraz pokruszony ser feta i zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem.
- Zupę szparagową podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie będzie smakowała także z chipsami z boczku.
Taka zupa jest idealnym obiadem, kiedy chcesz popisać się przed rodziną lub masz ochotę na obiad jak z drogiej restauracji. Taką zupę przygotujesz w kilka chwil, a smak zostanie w pamięci na długo. Korzystaj jednak, póki czas, bo sezon na szparagi jest niestety krótki.