Tak pysznej i kremowej zupy jeszcze nie było. Śpiesz się, bo sezon na to warzywo jest krótki

Przepis na zupę szparagową to chyba najlepszy dowód na to, że wiosna jest najlepszą i najsmaczniejszą porą roku. Zupa szparagowa to mistrzostwo - jest kremowa, aksamitna i smakuje zawsze idealnie. Jednak dzięki słonemu dodatkowi będzie jeszcze smaczniejsza - to zazwyczaj dodajesz do sałatek.

Jak zrobić szparagi? Przepisów na szparagi jest mnóstwo, ale najlepsza zdecydowanie jest zupa krem ze szparagów. Kremowa, aksamitna, o pięknym, jasnozielonym kolorze, a smakuje tak, że nawet najlepszy szef kuchni byłby z siebie dumny, jakby popełnił takie dzieło kulinarne. Przepis na zupę szparagową jest banalny i naprawdę szybki - wystarczy, że masz pod ręką trochę bulionu lub rosołu oraz ser w typie greckiej fety. To mistrzostwo obiadowe w każdym calu. 

Zobacz wideo

Zupa ze szparagów. Aksamitny krem godny szefa kuchni

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • pół selera,
  • mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • bulion warzywny lub rosół (ok. 1,5 l),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki sera w typie greckiej fety,
  • śmietana 30 proc.
  • 2 łyżki masła.

Jak zrobić zupę szparagową? Sposób wykonania:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek i roztop w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż posiekane szparagi. Całość podsmażaj, co chwilę mieszając, następnie dodaj ziemniaki i czosnek.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj śmietanę oraz pokruszony ser feta i zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem.
  4. Zupę szparagową podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Świetnie będzie smakowała także z chipsami z boczku.

Taka zupa jest idealnym obiadem, kiedy chcesz popisać się przed rodziną lub masz ochotę na obiad jak z drogiej restauracji. Taką zupę przygotujesz w kilka chwil, a smak zostanie w pamięci na długo. Korzystaj jednak, póki czas, bo sezon na szparagi jest niestety krótki. 

Lubisz szparagi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.