• Link został skopiowany

Usmażyłam i pocięłam na kawałki. Tak dobrych naleśników jeszcze nie jadłam. To zasługa sosu

Gdy rozpoczyna się sezon, jedni nie mogą przestać się zajadać, inni nie mogą zrozumieć fenomenu. Jeśli podobnie jak ja należysz do tej pierwszej grupy, mam dla ciebie świetną propozycję. Jak przyrządzić szparagi na obiad? Przygotuj je z naleśnikami, ale w dość nietypowym wydaniu.
Naleśnikowe spaghetti z sosem szparagowym.
Fot. materiały prywatne

Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko. Dlatego nie tracę czasu, a maj i czerwiec przebiega u mnie pod znakiem eksperymentów. Chętnie dodaję je do kremowego risotto, makaronów lub po prostu podsmażam na maśle. Tym razem postanowiłam wyczarować z nich obłędny sos, którym polałam... naleśnikowe spaghetti. 

Zobacz wideo Finalistka MasterChefa przygotowała u nas szparagi. Po 10 minutach talerz był pusty

Jak przyrządzić szparagi na obiad? Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu

Pomysł na to danie narodził się z... niezdecydowania. Od jakiegoś czasu chodziły za mną naleśniki, a w dodatku miałam ochotę na szparagi. Pomyślałam, więc: dlaczego by tego nie połączyć? Skoczyłam do sklepu, włożyłam do koszyka kilka składników i rozpoczęłam kulinarny eksperyment. Jak się wkrótce okazało, całkiem udany. 

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • szklanka wody gazowanej,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • pęczek szparagów,
  • 20 ml śmietanki 12 proc.,
  • 4 łyżki mascarpone,
  • parmezan,
  • kawałek cytryny,
  • sól, pieprz.
Ze szparagów można zrobić obłędny sos.
Ze szparagów można zrobić obłędny sos.Fot. unsplash, Gil Ndjouwou

Jak zrobić sos ze szparagów? Wyjdzie tak dobry, że szybko zapragniesz powtórki

Zanim zabierzesz się do przygotowania naleśników, zagotuj wodę w wysokim garnku. Dokładnie umyj szparagi, a następnie usuń twarde końce. Wystarczy złapać warzywo z dwóch stron i delikatnie wygiąć - pęknie dokładnie w miejscu, od którego nadaje się do spożycia. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli i odrobinę soku z cytryny. Szparagi gotuj na stojąco (wystawać powinny jedynie główki) przez 5-10 minut. Ich miękkość możesz sprawdzać widelcem. Co dalej?

Sposób przygotowania:

  1. W czasie gotowania szparagów zabierz się za przygotowanie ciasta na naleśniki. Połącz mąkę, jajka, wodę, mleko i szczyptę soli. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  2. Gdy szparagi będą gotowe, wyjmij je i wrzuć na chwilę do zimnej wody. Następnie odetnij końcówki, a pozostałą część zblenduj. Dodaj cztery łyżki mascarpone, 20 ml śmietanki i trochę parmezanu. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Wrzuć główki szparagów.
  3. Naleśniki zwijaj w rulon i przecinaj na cienkie paski. Całość polej podgrzanym sosem i posyp kolejną porcją parmezanu. Smacznego! 

W jakiej formie najczęściej jesz szparagi? Zapraszamy do udziału w sondzie i do komentowania. 

Więcej o: