• Link został skopiowany

Kiedy spróbowałam ich pierwszy raz, myślałam, że oszaleję. Inne jajka na śniadanie mogą nie istnieć

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jeżeli chcesz zacząć dzień z wysokiego C, postaw na coś pysznego, pożywnego i kolorowego. Jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych Polaków oprócz kanapek są jajka. Gwarantuję, że tak dobrych jajek jeszcze nie jedliście. Omlety i jajecznice to miernota przy tych muffinkach.
Zrobiłam pyszne muffinki jajeczne
Joanna Szumilas-Głowacka, Aleksandra Wiśniewska, Haps.pl

Jeśli twoje śniadania wieją nudą i wybór ogranicza się do kanapek z serem lub szybkiej jajecznicy, to mamy dla ciebie fantastyczny przepis. Owszem, głównym składnikiem są jajka, ale w takiej postaci, która na dobre pozwoli ci się pożegnać z obiadowym marazmem. Jak zrobić kolorowe muffinki jajeczne? Sposobów może być wiele i wszystko zależy od twojej fantazji i zawartości lodówki. Wystarczy jajka roztrzepać i dodać ulubione składniki. Reszta "w rękach" piekarnika. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Najlepsze śniadanie z jajek. Jak zrobić kolorowe muffinki jajeczne?

Składniki:

  • 3-5 jajek w zależności od tego, ile muffinek chcesz przygotować,
  • 1 mała cebula,
  • pół papryki,
  • kilka plastrów szynki,
  • kilka pieczarek lub innych świeżych grzybów,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
  • do dekoracji posiekany szczypiorek.

Muffinki jajeczne na śniadanie - sposób wykonania:

  1. Najpierw pokrój pieczarki lub inne grzyby (w sezonie warto sięgać po świeże, leśne gatunki) i podduś je na niewielkiej ilości masła. Kiedy odparuje z nich woda, lekko je osól i opcjonalnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę dla podbicia smaku.
  2. Paprykę oczyść i pokrój w dość drobną kostkę. Podobnie drobno posiekaj cebulę, a plastry wędliny pokrój lub porwij w rękach.
  3. Jajka wbij do miski i roztrzep trzepaczką. Możesz dodać do smaku sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki, jeśli lubisz.
  4. Papilotki lekko natłuść roztopionym masłem i na dno układaj dodatki - cebulę, szynkę, pieczarki i paprykę. Następnie do każdej papilotki wlej masę jajeczną.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Następnie włóż muffinki i piecz przez ok. 20 minut z włączoną funkcją grzania góra-dół. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie z papilotek, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.

Takie muffinki przyjmą wszystko i świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, lecz także na lunch do pracy lub posiłek naprędce, kiedy chcesz pozbyć się resztek z lodówki. Świetnie sprawdzi się szpinak, możesz dodać ulubiony ser, kawałki wędzonej ryby, a w sezonie skorzystać na przykład ze szparagów.

Więcej o: