Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jeżeli chcesz zacząć dzień z wysokiego C, postaw na coś pysznego, pożywnego i kolorowego. Jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych Polaków oprócz kanapek są jajka. Gwarantuję, że tak dobrych jajek jeszcze nie jedliście. Omlety i jajecznice to miernota przy tych muffinkach.
Joanna Szumilas-Głowacka, Aleksandra Wiśniewska, Haps.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli twoje śniadania wieją nudą i wybór ogranicza się do kanapek z serem lub szybkiej jajecznicy, to mamy dla ciebie fantastyczny przepis. Owszem, głównym składnikiem są jajka, ale w takiej postaci, która na dobre pozwoli ci się pożegnać z obiadowym marazmem. Jak zrobić kolorowe muffinki jajeczne? Sposobów może być wiele i wszystko zależy od twojej fantazji i zawartości lodówki. Wystarczy jajka roztrzepać i dodać ulubione składniki. Reszta "w rękach" piekarnika.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni
Najlepsze śniadanie z jajek. Jak zrobić kolorowe muffinki jajeczne?
Składniki:
3-5 jajek w zależności od tego, ile muffinek chcesz przygotować,
1 mała cebula,
pół papryki,
kilka plastrów szynki,
kilka pieczarek lub innych świeżych grzybów,
2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
do dekoracji posiekany szczypiorek.
Muffinki jajeczne na śniadanie - sposób wykonania:
Najpierw pokrój pieczarki lub inne grzyby (w sezonie warto sięgać po świeże, leśne gatunki) i podduś je na niewielkiej ilości masła. Kiedy odparuje z nich woda, lekko je osól i opcjonalnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę dla podbicia smaku.
Paprykę oczyść i pokrój w dość drobną kostkę. Podobnie drobno posiekaj cebulę, a plastry wędliny pokrój lub porwij w rękach.
Jajka wbij do miski i roztrzep trzepaczką. Możesz dodać do smaku sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki, jeśli lubisz.
Papilotki lekko natłuść roztopionym masłem i na dno układaj dodatki - cebulę, szynkę, pieczarki i paprykę. Następnie do każdej papilotki wlej masę jajeczną.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Następnie włóż muffinki i piecz przez ok. 20 minut z włączoną funkcją grzania góra-dół. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie z papilotek, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.
Takie muffinki przyjmą wszystko i świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie, lecz także na lunch do pracy lub posiłek naprędce, kiedy chcesz pozbyć się resztek z lodówki. Świetnie sprawdzi się szpinak, możesz dodać ulubiony ser, kawałki wędzonej ryby, a w sezonie skorzystać na przykład ze szparagów.