• Link został skopiowany

Nie smaż, nie gotuj w wodzie. Połącz z jajkiem i wypiecz na złoto. Danie zrobi furorę na stole

Sezon na to warzywo trwa krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Co można zrobić ze szparagów? Zamiast tradycyjnej wersji z masłem i bułką tartą, sięgnij po przepis, który połączy ich smak z wyrazistą fetą i delikatnym kremem jajeczno-śmietanowym. Jest palce lizać.
Tarta ze szparagami
Fot. iStock, marcobir

Pierwszy raz zrobiłam tartę ze szparagami kilka lat temu i zupełnie tego nie planowałam. W lodówce zostało pół pęczka zielonych łodyżek i kawałek fety, a w głowie kołatała myśl, że może, zamiast klasycznego obiadu warto zrobić coś lżejszego. Tak powstało moje pierwsze danie tego typu, które z czasem stało się posiłkiem powtarzanym każdej wiosny. Lekka, aromatyczna, z chrupiącym spodem i kremowym środkiem, idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację.

Zobacz wideo Świeża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Tarta ze szparagami i fetą. Kruche ciasto łączy się z sezonowym warzywem

Szparagi, szczególnie zielone, świetnie komponują się z kremowymi serami i delikatnym ciastem. W tej wersji zestawiamy je z fetą, która dodaje daniu wyrazistości, a jednocześnie świetnie równoważy ich smak. Do tego jajka, śmietanka i garść ziół. Tak właśnie w niecałą godzinę mamy danie, które wygląda efektownie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu.

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • żółtko,
  • 2-3 łyżki zimniej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g zielonych szparagów,
  • 150 g sera feta,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 jajka
  • cebula dymka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • świeży tymianek lub natka pietruszki do posypania.

Quiche ze szparagami. Wersja, która sprawdzi się zawsze

Quiche, czyli zapiekanka na kruchym spodzie, to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Oprócz szparagów i fety możesz wykorzystać jeszcze inne produkty. Dobrze sprawdzi się szpinak, pomidorki koktajlowe lub kawałki boczku. Można ją jeść na ciepło, ale na zimno smakuje równie dobrze.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtko i po 1 łyżce zimnej wody, szybko zagniatając. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój je na mniejsze, ale nie za drobne kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. W misce wymieszaj śmietankę z jajkami, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj pokruszoną fetę, podsmażoną cebulę i pokrojone szparagi.
  3. Rozwałkuj schłodzone ciasto i przełóż do formy na tartę (ok. 23-25 cm). Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz wstępnie przez 15 minut - możesz przykryć je papierem i obciążyć suchą fasolą. Dzięki temu wyrośnie równomiernie.
  4. Na podpieczony spód wylej nadzienie. Piecz przez kolejne 30-35 minut, aż masa się zetnie, a powierzchnia lekko zrumieni. Odstaw przed podaniem na kilka minut do wystudzenia.
Więcej o: