• Link został skopiowany

Wiosną jedzą niemal wszyscy. Niewielu wie, co zyskuje nasz organizm

Rabarbar to nieoceniony towarzysz w kuchni. Choć jest warzywem, jego przyjemnie kwaskowaty smak sprawia, że najczęściej używamy go do deserów. Robimy z niego ciasta, dżemy, kompoty i lemoniady. Jeśli go lubisz, na pewno cenisz jego wyjątkowy smak. Ale czy wiesz, jakie są właściwości rabarbaru i co zyskujesz, jedząc go?
Rabarbar
Czy rabarbar trzeba obierać? Jak przygotować rabarbar do ciasta? Fot. Kellen, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Rabarbar, szparagi, młoda kapusta, botwina. Wszystkie te sezonowe warzywa łączy jedno: są przepyszne i niezastąpione w kuchni. W tym tekście jednak skupimy się tylko na rabarbarze. Większość osób, które lubią piec i gotować, wie, jak wykorzystać jego kulinarne walory. Ale nie każdy jest świadomy, jakie skarby się w nim kryją

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Rabarbar - właściwości zdrowotne

Wyjaśnijmy więc może na początek, czym jest rabarbar. To bylina z rodziny rdestowatych. Może mieć nawet półtora metra wysokości. Sezon na niego zaczyna się mniej więcej w połowie kwietnia i trwa do czerwca. Jego jadalną częścią są ogonki liściowe, które mają kolor czerwony lub różowy. To właśnie one powszechnie nazywane są łodygami. Natomiast same zielone liście są niejadalne, a wręcz mogą zaszkodzić, dlatego nie należy ich spożywać.

W 100 g rabarbaru jest tylko 15 kcal, nie jest więc rośliną bardzo kaloryczną. Zawiera też błonnik, który wspiera trawienie, utrzymuje jelita w dobrym zdrowiu, zapobiega zaparciom i odpowiada za uczucie sytości, oraz dużo witaminy A. Z rabarbaru nasz organizm czerpie też witaminy: C, E, K, B1, B2, B6 i B9, która znana jest powszechnie jako kwas foliowy.

Spożywając rabarbar, w naturalny sposób transportujemy do organizmu także potas, wapń, żelazo i magnez. Warzywo dostarcza nam też antrachinonów. To związki organiczne, które działają przeciwzapalnie. 

Czy rabarbar może zaszkodzić?

Rabarbar zawiera sporo kwasu szczawiowego. Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, w 100 g warzywa jest 570-1900 mg szczawianów. Najwięcej znajduje się we wspomnianych niejadalnych liściach, ale w pozostałych częściach także są obecne. Ich nadmierne spożycie może przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych, co z kolei może zwiększać ryzyko niewydolności tego narządu. Zbyt duża ilość szczawianów może też powodować zaburzenia pracy serca, kurczliwości mięśni oraz zapalenie stawów. 

Z powyższych powodów rabarbar nie jest zalecany w diecie osób, które chorują na dnę moczanową, osteoporozę i kamicę nerkową. Ostrożność powinny zachować kobiety karmiące piersią ze względu na działanie przeczyszczające niektórych związków zawartych w rabarbarze. Również osoby z chorobami przewodu pokarmowego powinny ograniczyć jedzenie rabarbaru, ponieważ może działać na niego drażniąco. 

Niektórzy lubią również jeść rabarbar na surowo z dodatkiem cukru. Nie jest to zabronione, zaleca się jednak poddać rabarbar obróbce cieplnej, czyli np. upiec go. W ten sposób zmniejszamy bowiem zawartość szczawianów, która w nadmiarze może być szkodliwa dla organizmu. Jednak zjedzenie surowego rabarbaru od czasu do czasu nie powinno negatywnie odbić się na zdrowiu. Zaszkodzić może, gdy jest jedzony w dużych ilościach.

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni? Przepisy z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem

Składniki na ciasto i nadzienie:

  • 4 jajka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 300 g uniwersalnej mąki pszennej (2 szklanki),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 3 łodygi rabarbaru.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 50 g drobnego cukru.

Cały przepis znajdziesz w tym artykule: Szybkie ciasto z rabarbarem. W moim domu jest hitem. Wszyscy nie mogą się doczekać [PRZEPIS, ZDJĘCIA].

Szybkie ciasto z rabarbarem
Szybkie ciasto z rabarbaremAgnieszka Mikucka-Sokołowska

Przepis na dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 200 g łodyg rabarbaru,
  • łyżka miodu lub syropu z agawy,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka sosu balsamicznego,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne.
Dżem z rabarbaru to świetny dodatek do mięs
Dżem z rabarbaru to świetny dodatek do mięsHandmadePictures /Shutterstock

Cały przepisz znajdziesz tu: Nie ciasto i nie kompot. Z rabarbaru robię coś dużo lepszego. Z mięsem to obłęd.

Więcej o: