• Link został skopiowany

Nie ciasto i nie kompot. Z rabarbaru robię coś dużo lepszego. Z mięsem to obłęd

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze i do woli możemy cieszyć się smakiem tego wyjątkowego warzywa. Najczęściej stawiamy na wypieki z rabarbarem - różne ciasta, babeczki, a także na kompoty i orzeźwiające lemoniady. Ja z rabarbaru robię coś jeszcze. To najlepszy dodatek do karkówki z grilla oraz pieczonej kaczki.
Dżem z rabarbaru to świetny dodatek do mięs
HandmadePictures /Shutterstock

Co zrobić z rabarbaru oprócz ciasta i kompotu? Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, próbować nowych smaków i przełamywać stereotypy, wypróbuj przepis na dżem z rabarbaru. Nie będzie to jednak dżem na słodko, ale w wytrawnej wersji. Smakuje naprawdę nieziemsko i idealnie uzupełnia smak różnych mięs, pasuje do domowych burgerów oraz dań z grilla. Jak zabrać się za ten wyjątkowy specjał? To łatwiejsze, niż ci się wydaje, ale ważne są dodatki - możesz podkręcić dżem na wiele sposobów.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Co zrobić z rabarbaru? Ten dżem to odkrycie roku

Składniki:

  • ok. 200 g łodyg rabarbaru,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sos balsamiczny (pełna łyżka),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (dla przełamania kwasowości),
  • szczypta pieprzu cytrynowego (opcjonalnie).

Dżem z rabarbaru - sposób wykonania:

  1. Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek i miód lub syrop i na wolnym ogniu całość gotuj, cały czas mieszając.
  2. Kiedy rabarbar będzie się już rozpadał, dodaj odrobinę soli oraz pieprz, jeśli go używasz. Duś jeszcze przez 5 minut.
  3. Dżem przetrzyj przez sito. Ponownie zagotuj i zredukuj nadmiar płynu - dżem powinien być gęsty. Następnie przełóż do słoiczków i odwróć denkami do góry. Przechowuj w chłodnym miejscu i podawaj na zimno.

Żeby zwiększyć ilość dżemu, dowolnie powiększaj ilość składników. Żeby dodatkowo podkręcić smak przetworu, możesz dodać kilka małych plasterków świeżego imbiru lub kilka listków bazylii, czarnuszkę lub na przykład otartą skórkę z cytryny. 

Więcej o: