Kopytka to pyszne i sycące danie, ale jeśli chcemy je przygotować nieco inaczej, jest na to sposób. Wnętrze pieczonej dyni idealnie się do tego sprawdzi. Warzywo, znane ze zdrowotnych właściwości oraz naturalnej słodyczy, nada kluseczkom niepowtarzalny aromat i piękny, intensywny kolor. Tradycyjne polskie kopytka zyskają nowy wymiar smaku.
Banalnie prostym przepisem na dyniowe kopytka podzieliła się Ania Pastuszka, która prowadzi popularny profil na TikToku o nazwie @doschrupania. Podane na słodko lub z sosem grzybowym wprost rozpływają się w ustach.
Składniki, których będziesz potrzebować:
Upieczoną dynię przełóż do dużej miski i posól. Dorzuć żółtko i wsyp mąkę. Ciasto uformuj w kulkę, później dzieląc ją na pół. Rozwałkuj, najlepiej używając do tego palców, posypując mąką. Wrzuć kopytka do gotującej się wody i trzymaj mniej więcej trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Cynamonowy dodatek sprawdzi się do każdego dania na słodko. Aby go przygotować, potrzebne ci będzie:
Śmietankę przelej do dowolnego naczynia. Wsyp cynamon (możesz dodać więcej lub mniej, w zależności od preferencji) i cukier. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładko. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz dodać 5 ml ekstraktu waniliowego.