• Link został skopiowany

Szybko pobiegłam do garów, gdy zobaczyłam ten przepis. Tylko cztery składniki, a wyszło cudo

Sezon na to jesienne warzywo rozpoczęty. Dynia nie tylko świetnie nada się na zupę krem czy dekoracje halloweenowe, lecz także będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych klusek. Zaskocz rodzinę i zrób pomarańczowe kopytka. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z czterech składników.
Kopytka z dyni
screen tiktok.com/@doschrupania

Kopytka to pyszne i sycące danie, ale jeśli chcemy je przygotować nieco inaczej, jest na to sposób. Wnętrze pieczonej dyni idealnie się do tego sprawdzi. Warzywo, znane ze zdrowotnych właściwości oraz naturalnej słodyczy, nada kluseczkom niepowtarzalny aromat i piękny, intensywny kolor. Tradycyjne polskie kopytka zyskają nowy wymiar smaku.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Sezon na jesienne aromaty wystartował. Dyniowe kopytka - przepis, który wyjdzie każdemu

Banalnie prostym przepisem na dyniowe kopytka podzieliła się Ania Pastuszka, która prowadzi popularny profil na TikToku o nazwie @doschrupania. Podane na słodko lub z sosem grzybowym wprost rozpływają się w ustach.

Składniki, których będziesz potrzebować: 

  • 200 g upieczonej dyni, 
  • 150-200 g mąki,
  • żółtko,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić kopytka z dyni bez ziemniaków? To banalnie proste

Upieczoną dynię przełóż do dużej miski i posól. Dorzuć żółtko i wsyp mąkę. Ciasto uformuj w kulkę, później dzieląc ją na pół. Rozwałkuj, najlepiej używając do tego palców, posypując mąką. Wrzuć kopytka do gotującej się wody i trzymaj mniej więcej trzy minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Uczestniczka internetowej dyskusji o fałszywych przyjaciołach w polskim, tureckim i ukraińskim nazwała dynię, arbuz i melon jednym słowem 'harbuzdyniamelon'. Całkiem trafnie.
Uczestniczka internetowej dyskusji o fałszywych przyjaciołach w polskim, tureckim i ukraińskim nazwała dynię, arbuz i melon jednym słowem 'harbuzdyniamelon'. Całkiem trafnie. Fot. Grażyna Marks / Agencja Wyborcza.pl

Co do kopytek dyniowych? Sos cynamonowy będzie najlepszy jako dodatek do deseru

Cynamonowy dodatek sprawdzi się do każdego dania na słodko. Aby go przygotować, potrzebne ci będzie: 

  • 200 ml śmietanki 18%,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki cukru (może być waniliowy).

Śmietankę przelej do dowolnego naczynia. Wsyp cynamon (możesz dodać więcej lub mniej, w zależności od preferencji) i cukier. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładko. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz dodać 5 ml ekstraktu waniliowego. 

Więcej o: