Kapusta czerwona do słoików to rarytas, po który zawsze sięgam w okresie jesienno-zimowym. Świetnie sprawdza się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do obiadu. W przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje, a także kilka innych składników, które dodają smaku całości.
Do sałatki z czerwonej kapusty potrzeba oczywiście tego warzywa, ale nie tylko. Aby była smaczniejsza, warto dodać też marchewkę, cebulę i jabłka. A ile? I co jeszcze jest potrzebne? Między innymi przyprawy, których spis znajdziecie w naszej liście składników.
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:
Zacznij od przygotowania warzyw i owoców. Kapustę poszatkuj, cebulę posiekaj, a jabłka i marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane produkty umieść w misce, dodaj łyżkę soli i ostrożnie wymieszaj, po czym odstaw na trzy lub cztery godziny. Po tym czasie zajmij się zalewą.
W garnku wymieszaj ocet z wodą, cukrem i przyprawami, po czym zagotuj. Nie zapomnij o mieszaniu, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Gorącą zalewę wlej do warzyw i owoców. Ponownie przemieszaj i odstaw na kolejną godzinę. Jeśli jest taka potrzeba, surówkę możesz jeszcze dodatkowo przyprawić. Przełóż ją do słoików (wraz z zalewą). Zakręć je dobrze, po czym umieść w dużym garnku i wlej tyle wody, aby sięgała do około 3/4 wysokości słoików. Zagotuj całość. Pasteryzuj przez kwadrans i zostaw do ostygnięcia. Gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.