• Link został skopiowany

Czerwona kapusta nigdy nie była tak smaczna. Lepiej zrób więcej słoików, bo znikną w mig

Jesień to czas przygotowywania przetworów na zimę. Jednym z moich ulubieńców jest sałatka z czerwonej kapusty, którą uwielbiają wszyscy moi bliscy. Jak ją przygotować, aby była naprawdę przepyszna i wspaniale chrupiąca? Ja robię ją tylko w jeden sposób i zawsze wychodzi idealna.
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę
Wirestock Creators /Shutterstock

Kapusta czerwona do słoików to rarytas, po który zawsze sięgam w okresie jesienno-zimowym. Świetnie sprawdza się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do obiadu. W przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje, a także kilka innych składników, które dodają smaku całości. 

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Czerwona kapusta do słoików na zimę. Potrzeba do niej kilku dodatków

Do sałatki z czerwonej kapusty potrzeba oczywiście tego warzywa, ale nie tylko. Aby była smaczniejsza, warto dodać też marchewkę, cebulę i jabłka. A ile? I co jeszcze jest potrzebne? Między innymi przyprawy, których spis znajdziecie w naszej liście składników. 

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

  • czerwona kapusta - kilogram,
  • marchewka - trzy/cztery sztuki,
  • cebula (biała) - tyle samo co marchwi,
  • jabłka (kwaśne) - dwa lub trzy,
  • woda - dwie i pół szklanki (do zalewy),
  • ocet spirytusowy 10 proc. - trzy czwarte szklanki (do zalewy),
  • cukier - pół szklanki,
  • przyprawy - pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe,
  • sól - łyżka (i ewentualnie nieco do smaku).

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty do słoików na zimę? To bardzo proste

Zacznij od przygotowania warzyw i owoców. Kapustę poszatkuj, cebulę posiekaj, a jabłka i marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane produkty umieść w misce, dodaj łyżkę soli i ostrożnie wymieszaj, po czym odstaw na trzy lub cztery godziny. Po tym czasie zajmij się zalewą.

W garnku wymieszaj ocet z wodą, cukrem i przyprawami, po czym zagotuj. Nie zapomnij o mieszaniu, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Gorącą zalewę wlej do warzyw i owoców. Ponownie przemieszaj i odstaw na kolejną godzinę. Jeśli jest taka potrzeba, surówkę możesz jeszcze dodatkowo przyprawić. Przełóż ją do słoików (wraz z zalewą). Zakręć je dobrze, po czym umieść w dużym garnku i wlej tyle wody, aby sięgała do około 3/4 wysokości słoików. Zagotuj całość. Pasteryzuj przez kwadrans i zostaw do ostygnięcia. Gotowe. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: