• Link został skopiowany

Zapomnij o gotowaniu słoików. "Test ucha" zdradzi, czy są szczelne. Poleca go Tomek Strzelczyk

Jak dobrze pasteryzować słoiki i upewnić się, że wszystko poszło zgodnie z planem? Zamiast wkładać je do garnka z wodą i gotować, wypróbuj znacznie prostszy, a przy tym skuteczniejszy sposób. Nim się obejrzysz, będą gotowe i szczelnie zamknięte.
Jak dobrze pasteryzować słoiki i upewnić się, że wszystko poszło zgodnie z planem?
Przetwory. Fot. Archiwum prywatne

Pasteryzacja słoików to proces, w trakcie którego z pomocą ciepła niwelujesz wszelkie drobnoustroje oraz enzymy, które mogłyby zaszkodzić przetworom i doprowadzić do ich psucia. To nic innego jak prosta, szybka i naturalna metoda konserwacji. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże, a przy tym zachowuje wartości odżywcze i smak. Możesz wykonywać ją na dwa sposoby, czyli na mokro w garnku z wodą oraz na sucho w piekarniku. 

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Jak dobrze pasteryzować słoiki? Włóż je do piekarnika

Niewątpliwie częściej wybieraną opcją na pasteryzację słoików jest gotowanie ich w garnku z wodą. Tymczasem sposób z piekarnikiem jest równie skuteczny, a przy tym jeszcze prostszy. Jak go przeprowadzić krok po kroku?

  1. Zamknięte słoiki z przetworami ułóż na blaszce i włóż do piekarnika. Uwaga, urządzenie nie powinno zostać wcześniej nagrzane.
  2. Ustaw pokrętło na 130 stopni. Dzięki wyższej temperaturze wieczka lepiej się "zassą".
  3. "Piecz" słoiki około 30 minut.
  4. Gdy czas minie, załóż kuchenne rękawice, wyjmij blaszkę i odstaw do ostygnięcia.
Przetwory (zdjęcie ilustracyjne)
Przetwory (zdjęcie ilustracyjne) gutaper / iStock

Po czym poznać zawekowany słoik? Zrób "test ucha"

Czasami zdarza się, że nawet najlepsza metoda nie zadziałała. Dlatego by mieć pewność, że wszystkie słoiki zostały zapasteryzowane prawidłowo, wykonaj pewien test. Swoimi niezawodnymi sposobami podzielił się Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji programu "MasterChef Polska" oraz założyciel @oddajfartucha w sieci. Jak przeprowadza cały proces? Zacznij od delikatnego postukania w wieczko każdego słoika.

  • Czysty, metaliczny dźwięk oznacza, że wszystko jest w porządku.
  • Niejednoznaczny i tępy dźwięk sugeruje, iż coś poszło nie tak i słoik nie jest szczelny. 

Jeśli nie masz pewności, dodatkowo możesz odwrócić ostudzony słoik "do góry nogami", czyli wieczkiem w dół i sprawdzić, czy nie przecieka. W razie potrzeby wystarczy, że je dokręcisz lub wymienisz na nowe i jeszcze raz wrzucisz słoik do piekarnika. Robisz swoje przetwory? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: