Pasteryzacja słoików to proces, w trakcie którego z pomocą ciepła niwelujesz wszelkie drobnoustroje oraz enzymy, które mogłyby zaszkodzić przetworom i doprowadzić do ich psucia. To nic innego jak prosta, szybka i naturalna metoda konserwacji. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże, a przy tym zachowuje wartości odżywcze i smak. Możesz wykonywać ją na dwa sposoby, czyli na mokro w garnku z wodą oraz na sucho w piekarniku.
Niewątpliwie częściej wybieraną opcją na pasteryzację słoików jest gotowanie ich w garnku z wodą. Tymczasem sposób z piekarnikiem jest równie skuteczny, a przy tym jeszcze prostszy. Jak go przeprowadzić krok po kroku?
Czasami zdarza się, że nawet najlepsza metoda nie zadziałała. Dlatego by mieć pewność, że wszystkie słoiki zostały zapasteryzowane prawidłowo, wykonaj pewien test. Swoimi niezawodnymi sposobami podzielił się Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji programu "MasterChef Polska" oraz założyciel @oddajfartucha w sieci. Jak przeprowadza cały proces? Zacznij od delikatnego postukania w wieczko każdego słoika.
Jeśli nie masz pewności, dodatkowo możesz odwrócić ostudzony słoik "do góry nogami", czyli wieczkiem w dół i sprawdzić, czy nie przecieka. W razie potrzeby wystarczy, że je dokręcisz lub wymienisz na nowe i jeszcze raz wrzucisz słoik do piekarnika. Robisz swoje przetwory? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.