Grzybobranie najczęściej kojarzy się z okresem późnowakacyjnym oraz jesiennym, kiedy to w lasach można zebrać dorodne borowiki, koźlarze i podgrzybki. Tymczasem również w pozostałe miesiące znajdziesz prawdziwe, a przy tym przede wszystkim pyszne skarby. Dlatego jeśli masz nieco czasu, łap za koszyk. Nie pożałujesz.
Wiosną w lesie znajdziesz nie tylko piękne kwiaty, lecz przy odrobinie szczęścia i doświadczenia, również smakowite grzyby, które warto wykorzystać w kuchni. Pierwszym z nich jest uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jak informuje kobieta.gazeta.pl, znajdziesz w nim błonnik, witaminy z grupy B i minerały (żelazo, wapń i magnez). Najczęściej porasta czarny bez (stąd jego nazwa) oraz inne stare krzewy i drzewa liściaste. Możesz zjeść go na surowo, podsmażyć go na patelni z dodatkiem czosnku i chilli lub ugotować w zupie. W każdej wersji będzie smakował wybornie.
Szczęściarze mogą trafić w lesie na pierwsze kurki o charakterystycznym, żółtym kolorze, które doskonale komponują się z jajecznicą i sprawdzają jako składnik sosu do mięsa. Oprócz tego rozglądaj się za gąskami zielonymi, szaraczkami wiosennymi oraz maślakami zwyczajnymi. Od marca do maja możesz natrafić również na nietypowe czerwone grzybki, których kapelusz przypomina naczynie. To czarka austriacka rosnąca najczęściej na gałęziach drzew liściastych, w tym olchy, klonów, a nawet wierzbach. Preferuje miejsca podmokłe i dość ciemne. Możesz zjeść ją nawet na surowo.
Wiosną warto rozglądać się również za smardzami, nazywanymi polskimi truflami. Mimo niebanalnego nieco gąbczastego wyglądu smakują naprawdę genialnie, ale uwaga! Ponieważ są pod częściową ochroną, nie możesz zbierać ich w lesie. Takim działaniem narażasz się nawet na 5 tys. złotych kary. Natomiast jeśli wyrosną na prywatnej działce, przydomowym ogródku lub polu uprawnym, nic nie stoi na przeszkodzie, by z nich skorzystać. Najczęściej znajdziesz je blisko jesionów, topoli i drzew owocowych.
Nie zapomnij tylko by podczas grzybobrania zbierać jedynie grzyby, do których masz pewność. Niestety, niektóre z wiosennych odmian mogą być trudne do rozpoznania, a do tego mają niejadalnych odpowiedników, dlatego podwójna ostrożność jest jak najbardziej wskazana. Jeśli którykolwiek okaz wzbudza twoje wątpliwości, lepiej odpuścić. Warto również korzystać z fachowej wiedzy osób bardziej doświadczonych. Pamiętaj też, że nie każdemu grzyby służą, gdyż mogą wywoływać reakcję alergiczną oraz mieć różne właściwości. Przykładowo uszak bzowy rozrzedza krew, dlatego nie jest polecany osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Zanim któregokolwiek skosztujesz, upewnij się, że ci nie zaszkodzi. Zbierasz grzyby? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Komentarze (0)
Do lasu nie tylko latem. Wiosną też możesz wrócić z koszem pełnym pyszności
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!