Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Powodów może być wiele. Wpadki w kuchni zdarzają się nawet profesjonalistom, więc nie ma się czego wstydzić. Warto jednak poznać przyczyny kulinarnych pomyłek i wiedzieć, jak je naprawić.
4
FotoDuets / Getty Images/istock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety mielone to danie, które chętnie i często przygotowujemy w polskich domach. Jednak ich właściwe usmażenie nie należy do najłatwiejszych zadań, bo ryzyko popełnienia błędu jest duże. Jednym z najczęstszych problemów jest rozpadanie się mięsa podczas smażenia. Złe proporcje, brak składnika spajającego masę, a może nieodpowiednio dobrana temperatura? Sprawdź, gdzie szukać winowajcy.
REKLAMA
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? "Diabeł tkwi w szczegółach"
Podczas przygotowywania koletów mielonych zdarza się, że wychodzą twarde, mięso klei się do rąk, przywiera do patelni lub rozpada się w czasie smażenia. Powodem może być któryś z poniższych błędów.
Brak składnika spajającego masę. Jajko lub namoczona bułka są niezbędne, aby konsystencja kotletów była zwarta i pulchna. Możesz również skorzystać z alternatywy w postaci kaszy manny.
Złe proporcje składników. Za mało spoiwa lub nieodpowiednia ilość poszczególnych produktów mogą sprawić, że kotlety się rozpadają. Masę warto wcześniej dobrze wyrobić, aby była spójna.
Nieodpowiednie mięso. Zbyt chude, np. drobiowe, może przyczynić się do tego, że kotlety będą suche. Najlepiej używać wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej. Idealne proporcje to 70 proc. mięsa chudego i 30 proc. tłustego.
Brak cierpliwości. Masa na kotlety powinna chwilę odpocząć przed wrzuceniem na patelnię, aby lepiej się związać. Kotlety nie powinny być zbyt często obracane podczas smażenia.
Błędy podczas smażenia. Kotlety powinny smażyć się na odpowiedniej ilości tłuszczu, w umiarkowanej temperaturze. Zbyt wysoka lub zbyt niska może prowadzić do ich rozpadu.
Kotlety mieloneFot. istock/@Denis1978
Jak smażyć kotlety, żeby nie pryskało? Prosty trik na bardziej komfortowe i czystsze gotowanie
Często podczas smażenia potraw na tłuszczu zdarza się, że olej pryska w każdą stronę, jednocześnie brudząc całą kuchnię. Głównym winowajcą takiej sytuacji jest woda zawarta w produktach, która paruje, próbując wydostać się spod warstwy tłuszczu. Na szczęście istnieje proste rozwiązanie, aby szybko zaradzić podobnym doświadczeniom podczas gotowania. Wystarczy, że po wlaniu oleju na patelnię oprószymy go odrobiną soli. Dzięki tej przyprawie woda zostanie wchłonięta, przez co ilość pryskającego tłuszczu zmniejszy się do minimum.