Szakszuka to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie i w północnych krajach Afryki, w tym w Tunezji i Maroko. W najprostszej wersji to duszone pomidory z dodatkiem konkretnych przypraw i ziół z jajkami wbitymi do środka. Jednak nikt nam nie broni udoskonalić przepisu na szakszukę i zamienić ją w prawdziwą, śniadaniową ucztę. Jak zatem zrobić najlepszą szakszukę? Rozejrzyj się po kuchni i zobacz, co nawinie ci się pod rękę (stąd nazwa, która jest grą słów). Mogą to być kawałki wędlin lub kiełbaski, szpinak, cebula, kawałki papryki i ogólnie wszystko, co zalega na blacie lub w lodówce. Już połowa porcji nasyci cię na wiele godzin i doda energii oraz pomoże w odchudzaniu - tak się najesz, że do obiadu nie pomyślisz o podjadaniu, przez co unikniesz skoków insuliny. Same plusy, zero minusów.
Zobacz wideo Jajka w tej wersji to bajka. Na śniadanie w sam raz - zobacz nasz film
Szakszuka "na winie". Weź to, co zalega w lodówce i zrób mistrzowskie śniadanie
Składniki:
- 3 większe pomidory malinowe,
- 1 większa cebula,
- 1 papryka,
- kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
- garść szpinaku (opcjonalnie),
- olej lub masło do smażenia,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
- jajka - ile chcesz.
Szakszuka na pożywne śniadanie - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku to także pokrój w kostkę.
- Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
- Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne. Udekoruj posiekaną pietruszką lub kolendrą i podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Wskazówka: Do szakszuki możesz dodać wszystko, lecz pamiętaj, że zawsze podstawą powinny być pomidory. Jeśli nie masz pod ręką świeżych pomidorów, możesz użyć pomidorów krojonych z puszki. Jednak je warto podsmażyć nieco dłużej, bo zwykle mają więcej płynu niż pomidory świeże.