Nie ma lepszego sosu. Prawdziwki i kurki wypadają słabo, zbieraj te grzyby

Sos grzybowy kocha chyba każdy i nie ma wątpliwości, że nie ma lepszego przyjaciela kopytek, klusek śląskich i najróżniejszych mięs. Najlepszy sos grzybowy nie powstaje wcale z kurek lub prawdziwków. Te grzyby większość omija i to błąd nad błędy.

Kiedy z mężem lub rodzicami jeździmy w góry, zawsze staramy się zahaczyć o jakąś polecaną restaurację i zawsze zamawiamy tam jedną pozycję - mięsko z sosem grzybowym. Zawsze pytam kelnera, jakie grzyby przeważają w sosie. Nie zawsze jednak wiedzą - nie mają takiego obowiązku. Gdy jednak w sosie jest najwięcej maślaków, cała rodzina powstrzymuje się, żeby nie wylizać talerzy. 

Zobacz wideo Zobacz nietypowe przepisy na kurki

Sos z maślaków to najlepsze, co może spotkać miłośników grzybowych smaków. Jest gęsty, aromatyczny i smakuje "grzybem" dużo bardziej niż borowik. Prawda jest jednak bolesna - miłość wymaga pracy, także ta miłość do sosu z maślaków. Z maślaków zwyczajnych warto obrać skórkę, podobne z maślaków modrzewiowych, a to bywa żmudne. Na szczęście z maślaków pstrych nie trzeba i warto je zbierać, ile wejdzie do koszyka. Nie trzeba mieć do nich szczęścia, zwykle rosną gromadami. 

Co zrobić z maślaków? Ten sos to najlepsza rzecz na świecie

Składniki:

  • ok. 0,7 kg leśnych grzybów z przewagą maślaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 pełna łyżka mąki,
  • 1,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny,
  • śmietanka 30 proc.,
  • 2 pełne łyżki masła,
  • 2 gałązki tymianku,
  • sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej.

Sos grzybowy z maślaków - sposób wykonania:

  1. Grzyby, a zwłaszcza maślaki, dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Maślaki zwyczajne możesz obrać ze śliskiej skóry. Następnie pokrój je na kawałki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je posól i zalej bulionem.
  4. Dodaj do smaku przyprawy, w tym gałkę muszkatołową, tymianek i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. Pamiętaj, żeby grzyby gotowały się na niewielkiej mocy palnika. Wówczas oddadzą do wywaru maksimum smaku.
  5. Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Więcej o: