Jak przygotować?
-
Kotlety mielone w wersji fit. Zamień mięso na te dwa produkty, a zobaczysz efekty diety
Kotlety mielone to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Mięso wieprzowe jest jednak dość ciężkostrawne, a zbyt częste spożywanie go może prowadzić do problemów trawiennych. Klasyczne danie warto więc nieco "odchudzić". Jak to zrobić? Wyjaśniamy poniżej.
-
Obiad za grosze i gotowy w 30 minut. Potrzebujesz tylko patelni i kilka składników
Proste, tanie w przygotowaniu, a do tego szybkie potrawy są dla nas na wagę złota. Szczególnie wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego. Ta potrawa z pewnością zostanie z tobą na dłużej, bo spełnia wszystkie powyższe cechy.
-
Rosną praktycznie w każdym mieście. Mało kto wie, że można je jeść. Botanik: Smażę z cebulką
W sieci można natknąć się na sporo pytań pod tytułem "czy magnolia jest jadalna?", "czy magnolię można jeść?". Wszyscy bowiem doskonale znają te drzewa, widać je praktycznie w każdym mieście, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że ich płatki są jadalne. Ich smak różni się w zależności od odmiany i nie każdemu może przypaść do gustu.
-
Porzuć zwykłą panierkę. Ta posypka wygrywa ze wszystkim. Skrzydełka są lepsze niż z KFC
Jak przygotować idealne skrzydełka, chrupiące na zewnątrz, a miękkie i soczyste w środku? Zapomnij o fast foodach. W zaciszu własnego domu zrobisz je w ziołowej panierce i z dodatkiem pikantnego sosu, który posmakuje każdemu. Puste talerze gwarantowane.
-
Domowy chleb bez Thermomixa. Za to z garnka i piekarnika. Ale też na bogato i naprawdę pysznie
Chleb z garnka to dawniej bardzo modny, a teraz nieco zapomniany przepis. Powoli zaczyna jednak wracać do łask. I nic dziwnego, bo ten wypiek można przyrównać do tych z najlepszej piekarni. Oto przepis na domowy chleb z garnka.
-
Ciocia z Radomia zrobiła mi pampuszki i tym samym najlepszy obiad na świecie. Pokochałam ten smak
Niektóre dania są tylko w naszej głowie i mało kto o nich wie, lub je zna. Ten przepis zapoczątkowała w mojej rodzinie ciocia z Radomia. Te kotleciki zawsze wychodzą znakomicie i nie trzeba do nich specjalnych składników. Od razu pokochałam ich smak.
-
Odtworzyła przepis ze średniowiecza na ziołowe placuszki. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania
Ziołowe placuszki według średniowiecznej receptury smakują wręcz nieziemsko. Tiktokerka odtworzyła ten przepis, który szturmem podbija internet. Placki zachwycają subtelnym zapachem aromatycznych ziół, a także wyjątkową chrupiącą, a zarazem puszystą konsystencją. Doskonale sprawdzą się na popołudniową przekąskę do herbaty.
-
Przepis na zupę bez gotowania. Prościej się nie da. Zaimponujesz nawet teściowej
Gotowanie zupy często wiąże się z długim oczekiwaniem. Żeby nabrała odpowiednio intensywnego smaku, trzeba poświęcić na jej przygotowanie czasem nawet kilka godzin. Tak jest chociażby w przypadku rosołu. Nie zawsze jednak przepis na zupę musi być tak wymagający. Ta zupa krem z brokułów jest tego najlepszym przykładem.
-
Biorę buraki, jabłko i trzy dodatki. W kilka minut mam najlepszą surówkę do mielonych
Przepisów na surówki jest od groma, ale jedna jest wyjątkowa. Surówka z buraków na zimno pasuje idealnie do mielonych, pieczeni, kaczki i innych mięs, a robi się ją błyskawicznie. Odkąd poznałam ten przepis, robię go co niedziela.
-
Zrobiłam smalec, że aż palce lizać. Mąż się zajadał, wtedy zdradziłam mu główny składnik
Smalec to rzecz nieoceniona w polskiej kuchni. Nie tylko służy do smażenia, lecz także stanowi przepyszne smarowidło do chleba a w towarzystwie ogórka kiszonego to niebo w gębie. Ostatnio postanowiłam trochę się pobawić i zrobiłam domowy smalec. Mąż był w szoku, kiedy dowiedział się, co jest głównym składnikiem.
- Pokochali go Holendrzy, teraz podbija serca Polaków. Jak zrobić kapsalon?
- Przepis na ciasto na pizzę w kilka minut. Zagnieć, nałóż pyszności i upiecz
- Ten serial był w Polsce hitem. Efekt? Obcy ludzie zaczepiali ją na ulicy MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Nikt ci nie uwierzy, że sam je upiekłeś. Wygląda jak z najlepszej cukierni
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Kluski leniwe, jakich jeszcze nie jadłeś. Garnek i wrzątek będą zbędne
- Syrop z pędów sosny. Lek na kaszel rośnie w lesie, a wystarczy trochę cukru
- Piechociński zachwycony, grzyboznawcy tonują nastroje. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Książulo spróbował kebaba od Filipa Chajzera. Wnioski? Niezbyt ciekawe
- Wiosenna zupa szczawiowa nie ma sobie równych. Smakuje i wygląda pysznie
-
Jak zrobić wyborne flaki? Przepis, który wyjdzie każdemu. Sekret tkwi nie tylko w mięsie
Jak zrobić najlepsze na świecie flaki? Przepis nie jest trudny, ale wymaga nieco czasu. Niemniej, zdecydowanie warto. By wyszły wyjątkowo pyszne, nie zapomnij o odpowiednich przyprawach i dobrej jakości mięsie. Wszyscy będą się nimi zajadać.
-
Kiedy siać pomidory, by wyrosły pyszne i soczyste? Pilnuj tej daty. Inaczej będzie po ptakach
Kiedy siać pomidory i jak je pielęgnować, by wyrosły zdrowe, duże i soczyste? Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i pilnować terminów, a już wkrótce będziesz cieszyć się pysznymi plonami.
-
Każdy moczy schabowe w mleku, ale ja robię coś lepszego. Mięso wychodzi kruchuteńkie i soczyste
Kotlety schabowe to niemal nasze dobro narodowe i każdy ma na nie swój własny sposób. Ja także mam swój sposób na schabowe, a kluczem do perfekcyjnego smaku jest marynata. Nie moczę mięsa w mleku jak większość, robię coś innego. Każdy zachwyca się delikatnymi i pysznymi kotletami.
-
Dla niektórych ten dodatek to absurd. Dodaj do ogórkowej ten składnik, a będzie bardziej sycąca
Każdy dom ma swoje zasady żywieniowe, a niektóre z nich mogą wywołać większe emocje. Tak właśnie jest z tym dodatkiem. Umieszczony w ogórkowej może wywołać radość, lub wręcz przeciwnie - słowa krytyki. Jednak każdy chociaż raz musi spróbować jej w tej wersji. Przekonasz się, że jest bardziej sycąca.
-
To najlepsza zupa dla kobiet po 50. roku życia. Lekarz wyjaśnia. Kluczowe są dwa składniki
Odpowiednia i zbilansowana dieta to nie tylko sposób na smukłą sylwetkę, ale także jedna z kluczowych kwestii dotyczących zdrowia. Wraz z wiekiem nasze potrzeby ulegają zmianie. Jeśli jesteś po pięćdziesiątce, warto, abyś do jadłospisu dodała zupę z dwoma składnikami. Poleca ją lekarz. Dlaczego?
-
Zupa serowa - przepis, którym oczarowałam teściową. Bez jednego dodatku nie wyjdzie smaczna
Zupa serowa to przepis, który nie ma nic wspólnego z banałem. Jest pyszna, kremowa i idealna na rodzinne spotkania, zwłaszcza kiedy chcemy się pokazać od najlepszej, kulinarnej strony. Kiedyś zrobiłam zupę serową na rodzinny obiad. Teściowa była oczarowana i wzięła słoik na wynos. Nie wiem, czy to zasługa sera, czy jednego, ważnego dodatku.
-
Placki z cukinii idealne na obiad. Będą puszyste i delikatne, ale nie zapomnij o triku z jajkiem
Placki z cukinii to rzecz nadzwyczajna z kilku powodów. Po pierwsze - są pyszne, to wiadomo. Są także łatwe w wykonaniu i idealnie pasują na obiad, śniadanie, podwieczorek i każdy posiłek. Przepis na placki z cukinii jest banalny, ale dziś podpowiemy, co zrobić, żeby były puszyste i delikatne. Będziecie zachwyceni.
-
Moja babcia nie robi zwyczajnej jajecznicy. Dodaje te dwa składniki i jest lepsza niż od szefa kuchni
Jeśli jesteś smakoszem jajecznicy, to koniecznie musisz spróbować tej wersji. Moja babcia robi ją tak od lat i nie uznaje innej metody. Ten smak znam od dzieciństwa i wiem, że jest najlepszy ze wszystkich. Zaledwie dwa składniki sprawiają, że to danie jest tak smaczne.
-
Tak przechowywane warzywa to trucizna. Stają się skupiskiem E.coli
Czy wiesz, jak najlepiej przechowywać sałatę i inne warzywa liściaste, by nam nie szkodziły? Okazuje się, że nie każdy robi to dobrze. Najnowsze badania sprawią, że szybko nadrobisz braki. Ich wyniki szokują.
-
Deser, który zrobisz w 10 minut, a jego smak przebija inne wypieki. Jest miękki i puszysty
Nie jest to prawdą, że po świętach każdy ma dość słodkości i wypieków. Dla niektórych było ich wręcz za mało i szukają sposobu, jak zjeść ich więcej. Ten przysmak w tym pomoże i zaspokoi wszelkie pragnienia. Jego przygotowanie to dosłownie 10 minut, a całą resztą zajmie się piekarnik.
-
Zbierz z łąki, a zrobisz pyszną sałatkę. Tylko nie pomyl z mleczem. Inaczej wylądujesz w szpitalu
Wiosną zbieramy je do bukietów i robimy wianki. Tymczasem mniszek lekarski ma do zaoferowania znacznie więcej, niż kwiaty. I wcale nie chodzi o syrop. Zamiast próbować pozbyć się go z trawnika, zbierz młode listki. Przygotujesz pyszną i dietetyczną kolację dla całej rodziny.
-
Sos czosnkowy - przepis w wersji "jakby luksusowej". Zrezygnuj z siekania, a będzie najlepszy
Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z ulubionych sosów Polaków. Jest idealny do hot dogów, pizzy, kanapek i grillowanych warzyw i mięs. Przepis na sos czosnkowy nikomu nie sprawi problemu, ale pewnie się zdziwisz, że wcale nie trzeba siekać białych ząbków. Istnieje lepszy sposób na sos czosnkowy - łatwiejszy i dużo, dużo smaczniejszy.
-
Zamiast wyrzucać te liście do kosza, wykorzystaj w kuchni. Nie uwierzysz, co można z nich zrobić
W trakcie gotowania w śmieciach ląduje wiele odpadów. Są to najczęściej resztki produktów, których nie udało się zużyć w całości, a także obierki i fragmenty warzyw oraz owoców. Czy wiesz, że zielona część pora oraz liście selera wciąż możesz wykorzystać?
-
Z jakich ziemniaków wyjdą najlepsze frytki? Będą chrupiące i złociste, ale zwróć uwagę na konkretną literę
Jak zrobić frytki, żeby były złociste, chrupiące z zewnątrz i niemal maślane w środku? Wydawać by się mogło, że wystarczy pokroić ziemniaki w słupki i usmażyć bądź upiec. Niby tak, ale frytkowy sukces zaczyna się już w sklepie. Z jakich ziemniaków zrobić najlepsze frytki? Nadaje się konkretny rodzaj.
-
Bez tarcia i smażenia. Te placki są szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Gotowe w kilka chwil
Placki ziemniaczane mogą nam się kojarzyć z ciężkim i długim przygotowaniem. Dzięki temu przepisowi będą one łatwiejsze i przede wszystkim szybsze w przyrządzeniu. Jak to jest możliwe? Wystarczy nie trzeć ich na tarce i nie smażyć. Ta metoda jest znacznie lepsza.
-
Przepis na pizzę z zaskakującym spodem. Jest przepyszna, pachnąca i to bez mąki i drożdży
Pizza opanowała cały świat i jestem w stanie się założyć, że nie ma człowieka, który nie przepadałby za tym daniem. Tradycyjny przepis na pizzę zakłada (najczęściej) cienkie drożdżowe ciasto z sosem i dodatkami, pieczone w piecu opalanym drewnem lub w piekarniku. Jednak kto powiedział, że spód do pizzy zawsze musi być z mąki? Otóż nie. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pizzę na nietypowym spodzie, która smakuje jak z najlepszej trattorii. W sam raz dla osób dbających o linię.
-
Gdy dodasz ten składnik, już nigdy nie zrobisz suchych mielonych. To nie bułka i nie mleko
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i niechętnie zmieniamy jego recepturę. Jednak poznaliśmy sposób, co zrobić, by ich smak był lepszy, a konsystencja bardziej soczysta. Wystarczy, że dodasz do nich ten owoc i wszystko się zmieni. Gdy zobaczysz, co to takiego, trudno będzie ci uwierzyć.
-
Pierogi ruskie w nowym wydaniu. Farsz będzie palce lizać dzięki zielonemu dodatkowi
Pierogi ruskie to chyba najczęściej robione pierogi w naszych domach i nic dziwnego - są pyszne i dość tanie w wykonaniu. Jednak tradycyjna receptura może w końcu spowszednieć, dlatego dziś mamy dla was przepis na pierogi ruskie w nowym wydaniu. Do farszu dodaj zielony składnik, a będą tak pyszne, że rodzina nie uwierzy, że to połączenie jest tak genialne.
-
Krupnik - przepis babci. Żeby smakował najlepiej, postaw na te dwa mięsa
Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak u babci i nie przypominał brejowatej zupy, którą wmuszano w nas w przedszkolu? Przepis na krupnik jest bardzo prosty, a sukces opiera się na wyborze odpowiedniego mięsa. Najlepiej sprawdzą się dwa rodzaje - z jednego robi się pyszny gulasz.
-
Zapomnij o zawijaniu. Zamiast tradycyjnych gołąbków zrób z nich zupę. Każdy poprosi o dokładkę
Uwielbiasz gołąbki, ale czasochłonne gotowanie skutecznie zniechęcają cię do przygotowania tej wyjątkowej potrawy? Zamiast niej zrób zupę gołąbkową. Jest równie pyszna, sycąca, a przede wszystkim prosta i szybsza w przyrządzeniu.
-
Wiosenna sałatka śniadaniowa. To tylko cztery składniki, a smak zawróci w głowie każdemu
Za oknem zielono i słonecznie, czyli to najlepszy czas, żeby zajadać się prawdziwie wiosennymi przysmakami. Wiosenna sałatka śniadaniowa to jedna z takich rzeczy, które najlepiej smakują właśnie wtedy, kiedy robi się coraz cieplej. To tylko trzy składniki i majonez, a smakuje tak, że można sprzedać za nią duszę.
-
Puszyste placuszki wypełnione owocami. Takiej mieszanki nie robi żadna babcia i mama
Śniadaniowe placuszki to miła odmiana dla klasycznych kanapek i jajecznicy. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, ani trudne. Zrób je w najbliższym czasie i zobacz, jak cała rodzina się nimi zajada. Ten jeden dodatek nadaje im zdrowej słodkości.
-
Masz już dość serników i babek? To ciasto to miła odmiana, a jedna blacha to za mało
Jesteśmy świeżo po Wielkanocy, a to oznacza, że nasze brzuchy wypełnione są jeszcze różnymi smakołykami. Na pewno zajadaliśmy się w tym czasie słodkościami, ale ich nigdy nie jest za mało. To ciasto pokaże ci, że nikt nie ma dość wypieków. Zostanie zjedzone w kilka chwil.
-
Kluski śląskie metodą czwórki zawsze wychodzą. Babcia spojrzy z niedowiarzaniem
Kluski śląskie to fantastyczny dodatek do obiadu i wcale nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Niektórzy jednak nie robią ich z obawy, że coś im się nie uda. Na szczęście wiemy, co robić, by na twoim talerzu wylądowały udane kluski śląskie. Przepis z metodą czwórki zawsze wychodzi. Nawet babcia spojrzy z niedowierzaniem, że tym razem nie ma katastrofy.
-
Zalej i podaj na stół. Ta surówka z marchwi zniknie w 2 minuty. Nawet teściowa się zachwyci
Po świątecznym ucztowaniu masz ochotę na coś lżejszego, wiosennego i pysznego? Postaw na dodatek w postaci surówki w marchwi. Ale nie byle jakiej. Tak przyrządzona zachwyci niebanalnym smakiem. Zjesz ją na kilka sposobów.
-
Kopytka wyjdą mięciutkie dzięki jednej radzie. Mąka jest ważna, ale nie może być byle jaka
Kto nie kocha kopytek? Te niewielkie ziemniaczane kluseczki w kształcie rombów to obiad idealny na każdą okazję, a przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kopytka, żeby były aksamitne, delikatne i jeszcze smaczniejsze. Oczywiście ważne są ziemniaki, wiemy o tym doskonale. Nie mniej ważna jest mąka - tutaj sprawdzi się jeden rodzaj.
-
Zamknij to mięso w cieście i zrób pierogi. Po pierwszym kęsie wszystkim opadnie szczęka
Pierogi można przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak niektóre z nich nadal są dla nas mało spotykane. Takim oryginalnym przykładem jest zrobienie ich z tym farszem. Główny składnik masz już w domu, bo był elementem wielkanocnego żurku i barszczu.
-
Został ci żurek? Zrób to, zanim włożysz do lodówki. Będziecie się zajadać 3 dni i nic się nie zmarnuje
Jak przechowywać żurek po świętach, by długo zachował smak i się nie zepsuł? Samo włożenie gara zupy do lodówki może nie wystarczyć. O czym trzeba pamiętać? Prosty trik przedłuży jego świeżość. Ciesz się pysznym smakiem nawet kilka dni po świętach.
-
Bogracz - przepis na wyżerkę, że ho ho! Uważaj na mięso - najlepiej sprawdzi się jeden rodzaj
Bogracz to klasyk kuchni węgierskiej i ma w sobie wszystko to, co się z nią kojarzy, czyli paprykę, pomidory, troszkę ostrości i najważniejsze - delikatne, wręcz rozpadające się mięso. Bogracz tradycyjnie gotuje się w kociołku nad ogniskiem, jednak w domowych warunkach również wyjdzie idealnie, tylko zadbaj o odpowiednie mięso - najlepiej wołowe i koniecznie delikatnie przerośnięte tłuszczem.
-
Ile można trzymać jajka na twardo w lodówce? Połowa Polaków nie wie
Jak długo można trzymać jajka w lodówce? Oczywiście mówimy o jajkach ugotowanych na twardo, takich, co zostały po Wielkanocy, imieninach lub innych uroczystościach. Nie zawsze wiemy, ile możemy przechowywać je ugotowane na twardo i gotowe do akcji w lodówce. Już rozwiewamy wątpliwości.