Sekret smaku tkwi w tym napoju. Dodaj go do wątróbki, a stanie się miękka i aromatyczna

Przyrządzanie mięsa, jakim jest wątróbka, może być nie lada wyzwaniem dla niektórych z nas. Zrobienie jej wymaga cierpliwości, a przede wszystkim dobrego przepisu. Stosując się do tego, z pewnością będziesz zadowolony ze smaku. Nie ma drugiego takiego sposobu na miękkie i soczyste mięso.

Wątróbka to mięso, za którym nie wszyscy przepadają. Zrobienie jej może wydawać się proste, lecz tylko z najlepszym przepisem jej smak będzie idealny. Jeśli takiego nie znasz nic straconego. Ten, który przedstawiamy, nada się perfekcyjnie.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Wątróbka z tego przepisu jest wręcz doskonała, a gdy ją zrobiłam, wszyscy ją zachwalali. Sukcesem takiego smaku okazał się dodatek czerwonego wina, który nie tylko dodaje smaku, a także sprawia, że mięso jest soczyste. Oprócz tego polecam dodać do całości czerwoną paprykę i pomidory z puszki. Tak przygotowana może być dodatkiem do dań głównych lub samodzielną przekąską.

Przepis na wątróbkę po węgiersku

Składniki

  • 500 g wątróbki wieprzowej,
  • czerwona papryka,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 jabłka,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 100 ml oleju,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Wątróbkę dokładnie oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego wątróbkę. Obsmaż ją z każdej strony do zarumienienia.
  3. W czasie smażenia zajmij się innymi składnikami. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Jabłka przemyj i podziel na mniejsze kawałki.
  4. Wysmażoną wątróbkę przenieś do rondelka, dodaj pomidory z puszki, jabłka i paprykę. Duś wszystko na wolnym ogniu, po kilku minutach wlej wino i duś do momentu zredukowania płynu.
  5. Na sam koniec wsyp majeranek, słodką paprykę, świeżo mielony pieprz i sól do smaku, dokładnie zamieszaj.
  6. Tak przygotowane mięso możesz podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.