Przyrządzanie mięsa, jakim jest wątróbka, może być nie lada wyzwaniem dla niektórych z nas. Zrobienie jej wymaga cierpliwości, a przede wszystkim dobrego przepisu. Stosując się do tego, z pewnością będziesz zadowolony ze smaku. Nie ma drugiego takiego sposobu na miękkie i soczyste mięso.
freeskyline /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wątróbka to mięso, za którym nie wszyscy przepadają. Zrobienie jej może wydawać się proste, lecz tylko z najlepszym przepisem jej smak będzie idealny. Jeśli takiego nie znasz nic straconego. Ten, który przedstawiamy, nada się perfekcyjnie.
REKLAMA
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Wątróbka z tego przepisu jest wręcz doskonała, a gdy ją zrobiłam, wszyscy ją zachwalali. Sukcesem takiego smaku okazał się dodatek czerwonego wina, który nie tylko dodaje smaku, a także sprawia, że mięso jest soczyste. Oprócz tego polecam dodać do całości czerwoną paprykę i pomidory z puszki. Tak przygotowana może być dodatkiem do dań głównych lub samodzielną przekąską.
Przepis na wątróbkę po węgiersku
Składniki
500 g wątróbki wieprzowej,
czerwona papryka,
puszka krojonych pomidorów,
2 jabłka,
100 ml czerwonego wina,
100 ml oleju,
łyżka majeranku,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Wątróbkę dokładnie oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego wątróbkę. Obsmaż ją z każdej strony do zarumienienia.
W czasie smażenia zajmij się innymi składnikami. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Jabłka przemyj i podziel na mniejsze kawałki.
Wysmażoną wątróbkę przenieś do rondelka, dodaj pomidory z puszki, jabłka i paprykę. Duś wszystko na wolnym ogniu, po kilku minutach wlej wino i duś do momentu zredukowania płynu.
Na sam koniec wsyp majeranek, słodką paprykę, świeżo mielony pieprz i sól do smaku, dokładnie zamieszaj.
Tak przygotowane mięso możesz podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.