Gdy nie mam ochoty na mizerię, zawsze robię tę sałatkę. Jest najlepsza do grilla

Wiosna to idealny czas na to, by wykorzystać produkty, które są teraz najświeższe. Aktualnie możemy cieszyć się różnymi smakami warzyw, które dostępne są na targach i w sklepach. Naszą propozycją jest wykorzystanie ich, by stworzyć smaczne i pożywne dania i przekąski. Jedną z nich znajdziesz poniżej.

Wiosna to cudowny czas, z którego powinniśmy jak najlepiej korzystać. To nie tylko możliwość na spacerowanie i korzystanie z pogody, a także z tego, co daje nam natura. Owoce i warzywa pojawiają się na targach i ryneczkach i to właśnie je możemy wykorzystywać do naszych potraw. Naszym poleceniem jest zrobienie różnego rodzaju sałatek, które można później dodać z innymi dodatkami.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Jeśli lubisz zaskakiwać smakiem, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Dzięki niemu uzyskasz sałatkę, która pasuje do różnych dodatków. Możesz ją podać z pieczywem, grzankami, wysmażoną na grillu kiełbasą lub jako dodatek do obiadu. Wykorzystuje się w niej mieszankę różnych warzyw, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Znajdziesz w niej sałatę, pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i wiele więcej.

Przepis na sałatkę wiosenną

Składniki

  • główka sałaty,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • zielony ogórek,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 4 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie podane warzywa oczyść, opłucz i osusz z nadmiaru wody.
  2. Sałatę porwij na różnej wielkości kawałki i wrzuć ją do miski.
  3. Szczypiorek i koperek posiekaj na drobno. Ogórka jak i rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidory pokrój w większą kostkę lub na ćwiartki.
  4. Wszystkie warzywa wrzuć do miski z sałatą, skrop oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do połączenia smaków.
  5. Tak przygotowaną sałatkę podawaj samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do obiadów.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.