To idealny dodatek do kiełbaski z grilla. Potrzebujesz 4 składników, a zaspokoi pragnienie

Grillowanie to nie tylko wysmażone nad ogniem warzywa i mięsa, a także dodatki, które dopełniają smak. Coś, co zawsze musi pojawić się na moim stole, jest poniżej przedstawiony przysmak. Robię go dużo, bo zachwyca smakiem lepiej niż inne napoje. Jest orzeźwiający i pełen smaku.

Majówka to czas otwierający sezon grillowy, dlatego warto się do niego odpowiednio przygotować.  Oprócz zakupienia i zamarynowania mięsa, a także wykonania sałatek i deserów można również pomyśleć o oryginalnych napojach. Gdy pogoda i słońce dopisują, zaraz przy gazowanych propozycjach dobrze jest postawić własnoręcznie przygotowany kompot. To właśnie on nie tylko ugasi pragnienie, a także sprawi, że powrócą wspomnienia lat dziecięcych. To właśnie takie napoje mogą kojarzyć się z wakacjami u babci, które spędzaliśmy w latach szkolnych.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Jaki kompot najbardziej pasuje do kurczaka i kiełbasek? Bez wątpienia jest to napój zrobiony z rabarbaru i soczystej pomarańczy. Jego wykonanie jest tak proste, że będzie gotowy w 15 minut. Najlepiej podawać go w wersji schłodzonej, z dodatkiem lodu. Będzie wtedy dobrze komponować się z ciepłymi przystawkami. Aby nadać mu słodkości, możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Jeśli jednak nie lubisz ich smaku, cukier również się sprawdzi.

Przepis na kompot rabarbarowy z pomarańczą

Składniki

  • 1 l wody,
  • 10 łodyg rabarbaru,
  • 3 dojrzałe pomarańcze,
  • 6 łyżek miodu.

Sposób przygotowania

  1. Pomarańcze przemyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na kwadraty.
  3. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją na średnim ogniu. Następnie dodaj rabarbar i gotuj całość przez około 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj kawałki pomarańczy oraz miód. Pozostaw na ogniu przez następne 5 minut.
  5. Przygotowany kompot odstaw do przestudzenia, podawaj z kostkami lodu.
Więcej o: