Majówka to czas otwierający sezon grillowy, dlatego warto się do niego odpowiednio przygotować. Oprócz zakupienia i zamarynowania mięsa, a także wykonania sałatek i deserów można również pomyśleć o oryginalnych napojach. Gdy pogoda i słońce dopisują, zaraz przy gazowanych propozycjach dobrze jest postawić własnoręcznie przygotowany kompot. To właśnie on nie tylko ugasi pragnienie, a także sprawi, że powrócą wspomnienia lat dziecięcych. To właśnie takie napoje mogą kojarzyć się z wakacjami u babci, które spędzaliśmy w latach szkolnych.
Jaki kompot najbardziej pasuje do kurczaka i kiełbasek? Bez wątpienia jest to napój zrobiony z rabarbaru i soczystej pomarańczy. Jego wykonanie jest tak proste, że będzie gotowy w 15 minut. Najlepiej podawać go w wersji schłodzonej, z dodatkiem lodu. Będzie wtedy dobrze komponować się z ciepłymi przystawkami. Aby nadać mu słodkości, możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Jeśli jednak nie lubisz ich smaku, cukier również się sprawdzi.
Składniki
Sposób przygotowania