Nie ketchup i nie musztarda. Do grilla i na kanapki robię pastę z papryki. Na Bałkanach za nią szaleją

Jeśli szukasz pomysłu na idealny dodatek do mięs z grilla lub przepysznego smarowidła do kanapek albo domowych burgerów, ketchup i musztardę zostaw w lodówce. Ta pasta jest ubóstwiana na całych Bałkanach, a sposób wykonania jest banalny. Jak zrobić domowy ajwar? Wypróbuj ten przepis i poczuj paprykowy zawrót głowy.

Lato to czas wspólnych spotkań przy grillu i rozkoszowania się pysznymi mięsami i domowymi fast foodami bez wyrzutów sumienia. Dania z grilla są podstawą kuchni bałkańskiej, także greckiej i w tamtych rejonach ludzie podchodzą do nich niemal z namaszczeniem. Oprócz wyjątkowych marynat, ważne są dodatki. Jednym z najpopularniejszych dodatków do aromatycznych szaszłyków, koft, kebabów lub kotlecików jagnięcych jest gęsta, aromatyczna pasta z pieczonych warzyw. Ajwar jest doskonale znany na całych Bałkanach i pasuje jak nic do grillowanych pyszności. Jeśli raz spróbujesz mięs grillowanych w towarzystwie ajwaru, ketchup pójdzie w odstawkę. 

Zobacz wideo Sprawdź niesamowity przepis na tacos z karkówką!

Najlepsza pasta do mięs i kanapek. Jak zrobić ajwar?

Składniki:

  • 8 czerwonych papryk, 
  • 4 bakłażany,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 małe ostre papryczki (usuń z nich pestki, jeśli nie chcesz, żeby pasta była zbyt pikantna),
  • 2 średnie cebule, 
  • 4-5 ząbków czosnku, 
  • sok z cytryny, 
  • sól, pieprz, oregano, ostra papryczka, cząber,
  • 4 łyżki octu z białego wina (można pominąć)
  • oliwa z oliwek.

Przepis na domowy ajwar - sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia warzyw. Papryki pokrój na pół i usuń gniazda nasienne. Bakłażany oczyść i także pokrój na pół. Lekko skrop je oliwą i natrzyj solą. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż papryka miejscami stanie się prawie czarna, a miąższ bakłażana zmięknie. 
  2. Upieczone warzywa należy zaparzyć, żeby się lepiej obierały. Włóż je do pojemnika i odłóż na kilkanaście minut. Wówczas skórka dużo łatwiej będzie odchodzić. 
  3. Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim dość sporo oliwy - powinna przykrywać całe dno. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Miąższ papryki i bakłażana pokrój an kawałki i dodaj do garnka. Dopraw przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie zblednij sos blenderem ręcznym i zajadaj albo na ciepło, albo na zimno. 

Tak przygotowany ajwar jest po prostu przepyszny. Możesz dowolnie manipulować stopniem ostrości, połączyć bakłażany pół na pół z cukinią lub użyć świeżych pomidorów lub passaty. Domowy ajwar możesz także zamknąć w słoikach i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Gorącą pastę przełóż do słoików i zapasteryzuj przez 10 minut we wrzątku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.