-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie ketchup i nie musztarda. Do grilla i na kanapki robię pastę z papryki. Na Bałkanach za nią szaleją
Nie ketchup i nie musztarda. Do grilla i na kanapki robię pastę z papryki. Na Bałkanach za nią szaleją
Jeśli szukasz pomysłu na idealny dodatek do mięs z grilla lub przepysznego smarowidła do kanapek albo domowych burgerów, ketchup i musztardę zostaw w lodówce. Ta pasta jest ubóstwiana na całych Bałkanach, a sposób wykonania jest banalny. Jak zrobić domowy ajwar? Wypróbuj ten przepis i poczuj paprykowy zawrót głowy.
Lato to czas wspólnych spotkań przy grillu i rozkoszowania się pysznymi mięsami i domowymi fast foodami bez wyrzutów sumienia. Dania z grilla są podstawą kuchni bałkańskiej, także greckiej i w tamtych rejonach ludzie podchodzą do nich niemal z namaszczeniem. Oprócz wyjątkowych marynat, ważne są dodatki. Jednym z najpopularniejszych dodatków do aromatycznych szaszłyków, koft, kebabów lub kotlecików jagnięcych jest gęsta, aromatyczna pasta z pieczonych warzyw. Ajwar jest doskonale znany na całych Bałkanach i pasuje jak nic do grillowanych pyszności. Jeśli raz spróbujesz mięs grillowanych w towarzystwie ajwaru, ketchup pójdzie w odstawkę.
Zobacz wideo Sprawdź niesamowity przepis na tacos z karkówką!
Najlepsza pasta do mięs i kanapek. Jak zrobić ajwar?
Składniki:
- 8 czerwonych papryk,
- 4 bakłażany,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 małe ostre papryczki (usuń z nich pestki, jeśli nie chcesz, żeby pasta była zbyt pikantna),
- 2 średnie cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, oregano, ostra papryczka, cząber,
- 4 łyżki octu z białego wina (można pominąć)
- oliwa z oliwek.
Przepis na domowy ajwar - sposób wykonania:
- Zacznij od upieczenia warzyw. Papryki pokrój na pół i usuń gniazda nasienne. Bakłażany oczyść i także pokrój na pół. Lekko skrop je oliwą i natrzyj solą. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż papryka miejscami stanie się prawie czarna, a miąższ bakłażana zmięknie.
- Upieczone warzywa należy zaparzyć, żeby się lepiej obierały. Włóż je do pojemnika i odłóż na kilkanaście minut. Wówczas skórka dużo łatwiej będzie odchodzić.
- Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim dość sporo oliwy - powinna przykrywać całe dno. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Miąższ papryki i bakłażana pokrój an kawałki i dodaj do garnka. Dopraw przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie zmniejsz moc palnika i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie zblednij sos blenderem ręcznym i zajadaj albo na ciepło, albo na zimno.
Tak przygotowany ajwar jest po prostu przepyszny. Możesz dowolnie manipulować stopniem ostrości, połączyć bakłażany pół na pół z cukinią lub użyć świeżych pomidorów lub passaty. Domowy ajwar możesz także zamknąć w słoikach i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Gorącą pastę przełóż do słoików i zapasteryzuj przez 10 minut we wrzątku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.