Biegnij do lasu, by zebrać te grzyby. Zrobisz z nich obiad, którego pozazdrości każdy sąsiad

Sezon grzybowy w pełni. Smakosze tych darów lasu codziennie wyruszają na zbiory, by przynieść do domu najlepsze okazy. Jeśli ty również masz w domu ich kolekcję i nie wiesz, co z nich zrobić, to mamy na to rozwiązanie. Ta zupa sprawdzi się wyśmienicie i spodoba się każdemu domownikowi.

Sezonowe produkty są przez nas bardzo często wykorzystywane i chętnie z nich korzystamy. Nie tylko robimy z nich przetwory, by móc wrócić do ich smaków, gdy za oknem pojawiła się jesień i zima. Wykonujemy z nich również pełnoprawne obiady, które są pełne smaku i zapełniają nasze brzuchy na długi czas. Jeśli nie wiesz, co możesz zrobić ze zebranych grzybów, to poniżej umieszczamy idealną propozycję. Musisz mieć jednak odpowiedni rodzaj grzyba, aby ją zrobić.

Zobacz wideo Zupa lasagne - sposób na pyszny i zaskakujący obiad

Grzyby, jakie wykorzystuje się do tej zupy to kurki. Właśnie one odpowiednio przygotowane i przyrządzone roznoszą swój zapach na cały dom. Obecnie jest na nie sezon, więc wyruszaj do lasu i ciesz się smakiem tych pysznych darów, jakie daje nam natura. Jeśli jednak nie lubisz kurek nic straconego. Możesz wykorzystać inne grzyby, które w takiej odsłonie będą równie smaczne.

Przepis na zupę krem z kurek

Składniki

  • 500 g kurek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • biała część jednego pora,
  • marchewka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 litr bulionu,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeży koperek do dekoracji,
  • grzanki do podania.

Sposób przygotowania

  1. Kurki oczyść i dokładnie umyj, większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek, por, marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i por, smaż na małym ogniu do zeszklenia. Dodaj czosnek, marchewkę i ziemniaki, smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dodaj kurki i smaż, aż zmiękną. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem, dodaj śmietanę kremówkę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem i chrupiącymi grzankami.
Więcej o: