Tata zawsze robił słoiczek na zimę. Też zaczęłam i nie żałuję. Marynowane kurki smakują jak złoto

Jak zrobić marynowane kurki i jak czyścić kurki, by pozbyć się piasku? Kiedyś słoik grzybków musiał znaleźć się w każdej piwniczce na zimę. Dziś zwyczaj ten powoli wraca do łask. Nic dziwnego, bo to najlepszy sposób na zachowanie smaku ulubionych kurek.

Sezon na kurki trwa dość krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, a ich smak zamknąć na dłużej. Niektórzy mrożą, inni dzielnie czekają, aż znów będzie można dostać świeże grzyby. Tym razem mamy lepszy pomysł: przepis na marynowane kurki.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Jak zrobić marynowane kurki? Zacznij od ich mycia. To kluczowe

Kurki należą do tych grzybów, które trudno jest oczyścić z brudu. Szorowanie nie wchodzi w grę, długie moczenie i płukanie pod bieżącą wodą także. Jak czyścić kurki, by pozbyć się piasku?

PORADA! Grzyby wrzuć do dużej miski, posyp sporą ilością soli i zalej wrzątkiem. Gdy wypłyną, delikatnie zamieszaj łyżką kilka razy, by piasek i brud odczepił się od grzybów i opadł na dno naczynia. Dla pewności powtórz jeszcze raz. Wyławiaj grzyby łyżką cedzakową.

Przepis na kurki marynowane. Nie zapomnij o proporcjach, a wyjdą idealne

Zamiast klasycznego octu możesz wybrać ocet jabłkowy. Do słoika warto wtedy wrzucić kilka ziaren jałowca i gałązkę świeżych ziół: tymianku i rozmarynu. Oczyszczone z piasku grzyby wypłucz. Duże pokrój na mniejsze kawałki, jednak lepiej od razu wybrać drobniejsze kurki, jędrne i zdrowe, większe przeznaczając np. do sosu lub zupy. Pamiętaj o proporcjach octu i wody: 1:3.

Kurki marynowane - potrzebne składniki:

  • 1 kg kurek,
  • pół cebuli,
  • 3-4 łyżki cukru lub miodu,
  • 250 ml octu,
  • 750 ml wody,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • liść laurowy, ziele angielskie - po 3 sztuki.

Opcjonalnie: jałowiec, gorczyca, świeże zioła.

Marynowane kurki
Marynowane kurki mholka /Shutterstock

Cebulę pokrój w cienkie talarki lub półksiężyce. Do dużego garnka wlej ocet i wodę. Gdy będą już gorące, dodaj cukier, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez kilka minut, aż zalewa nabierze smaku. Jeśli wybierasz miód, dodaj go na sam koniec gotowania. Do wyparzonych słoików wrzuć odrobinę gorczycy i opcjonalnie po gałązce świeżych ziół. Umyte i dokładnie oczyszczone kurki wrzuć do słoików i zalej gorącą zalewą do 2 cm od brzegu. Zakręć i pasteryzuj przez co najmniej 30 minut w gotującej się wodzie. Jeśli chcesz skrócić czas pasteryzacji, wcześniej przez ok. 5-10 minut gotuj kurki, np. w zalewie. Wyciągnij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem, a gdy przestygną, przenieś do chłodnego pomieszczenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.